Zeci de tineri care au învins cancerul vor să schimbe sistemul medical românesc

Mai mulți tineri care au depășit boli foarte grave încearcă să rezolve problemele din sistemul medical oncologic românesc. Au început prin a oferi sprijin psihologic pentru bolnavi.

Într-un material realizat de Digi 24, mai mulți supraviețuitori ai cancerului din țară și din străinătate și-au expus planurile de a schimba sistemul și mentalitatea societății față de pacienții care suferă de boli grave.

”Ajungi la un alt nivel de empatie. Adică oricât ai fi de bun şi cât ai vrea să înţelegi nu o să poţi dacă nu ai trecut pe acolo. Dacă ai făcut tot felul de defecte, eu ştiu, defect de auz, defect de vedere de la razele pe care le faci nu îţi spune nimeni treaba asta și noi vrem să se schimbe”, a spus Daniel, care a învins leucemia în tinerețe, iar apoi a decis să devină medic pediatru oncolog.

O organiație din Cluj-Napoca oferă programe de ajutor psihosocial în mai multe secții oncopediatrice din România, dar și din Republica Moldova. Această organizație non-guvernamentală a creat și o platformă la nivel european, unde se pot aduna tinerii care au învins cancerul.

”Este vorba de tineri care acum vor să îşi înceapă viaţa şi parcursul profesional, să își întemeieze o familie şi dintr-o dată sunt afectaţi de o boală foarte gravă”, a spus Katie Rizvi, fondatorul Asociaţiei Little People.

În fiecare an, peste 60.000 de români se îmbolnăvesc de cancer. În acest moment, aproape o jumătate de milion de români suferă de această teribilă boală.

Programul de oncologie al țării noastre este susținut de autorități cu 1,2 miliarde de lei anual.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: