Vinul din mure, afacerea de succes lansată de o familie din România

vin mure ionel burtea
Ionel Burtea și plantația sa. Foto: adevarul.ro

O familie din localitatea Ţicleni din județul Gorj produce un vin unic în România, din mure, relatează adevarul.ro.

Familia Burtea deţine o plantaţie de mure şi zmeură care s-a întins inițial pe un hectar și care a ajuns acum la 5 hectare. Afacerea este condusă de tânărul Ionel Burtea, care are 21 de ani și este student la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti.

Afacerea a fost lansată în anul 2015, după ce membrii familiei au constatat că cea mai mare parte din fructele de pădure de pe piaţa din România sunt aduse din import.

În 2016, producţia a ajuns la două tone, iar cea mai parte din fructe a fost vândută în hypermarketul Carrefour din Târgu-Jiu. O mică parte din mure a fost folosită pentru a produce vin.

Vinul din mure a cunoscut un mare succes, în doar o lună familia Burtea reușind să vândă sute de sticle.

„Am realizat o cantitate mică de vin din mure, mai mult de test. Am găsit o reţetă tradiţională. Feedback-ul a fost foarte pozitiv din partea clienţilor. Este un vin deosebit. Se foloseşte aceeaşi metodă ca la vinul din struguri, dar la mure fermentaţia durează mai mult, 45 de zile. Este un gust dulce-acrişor cu un nivel al alcoolului de 12%. E nevoie de mare atenţie, pentru că partea de fermentare nu trebuie să intre în contact cu aerul. E nevoie de o temperatură constantă, de cel mult 24 de grade”, a explicat Ionel Burtea pentru adevarul.ro.

„Vinul a avut cel mai mare succes la partea feminină. Am vândut în jur de 200 de sticle, în mai puţin de o lună. Ne propunem ca 25% din producţia de mure din acest an să fie transformată în vin“, a mai explicat el.

vin mure ionel burtea
Foto: adevarul.ro

Investiţia pentru un hectar a fost de aproximativ 20.000 de euro. Anul trecut, toate câştigurile obținute au fost reinvestite în extinderea plantaţiei, astfel că suprafaţa cultivată cu mure şi zmeură se întinde acum pe 5 hectare.

Din calculele făcute, în cel de-al patrulea sau al cincilea an investiţia va fi amortizată, a mai spus Ionel Burtea. Producţia estimată pentru 2017 este de peste 10 tone, iar tânărul student spune că vrea să devină cel mai important producător de mure şi zmeură din România.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.