Unic în România. Primul festival pentru persoane cu deficiențe de vedere

deficiențe de vedere
Avanpremiera festivalului Foto: Facebook Festivalul Național de Film pentru nevăzători

Fundaţia Cartea Călătoare organizează, în parteneriat cu Asociaţia pentru promovarea filmului românesc, primul Festival Naţional de Film pentru Nevăzători.

Pe parcursul a cinci zile, vor fi organizate zece proiecții de filme cu descriere audio, unde vor putea participa atât persoane cu deficiențe de vedere, cât și persoane fără deficiențe de vedere, care vor urmări filmele în condiții obișnuite.

Festivalul se va derula în perioada 15-19 mai, la Bucureşti, şi îşi propune să popularizeze şi să promoveze filmele cu descriere audio pentru nevăzători, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor şi să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficienţe de vedere la viaţa culturală, informează fnfn.ro.

Pentru a înțelege cu adevărat acțiunea filmului, alături de coloana sonoră, organizatorii vor introduce o bandă pe care vor fi oferite informații suplimentare. Vor fi astfel descrise decorurile, gesturile actorilor, dar și cum sunt îmbrăcate personajele, poziția lor în cadru, ordinea intrării lor și relația dintre personaje.

Proiecul este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România și se va desfășura între 15 și 19 mai. Cei interesați, sunt așteptați la cinematograful Elvire Popesco din incinta Institutului Francez în România şi la cinematograful Muzeului Ţăranului Român.

Filmele care vor fi proiectate la prima ediţie a festivalului sunt „Aferim!”, de Radu Jude, „Marţi, după Crăciun”, de Radu Muntean, „Poarta Albă”, de Nicolae Mărgineanu, „Roxanne”, de Vali Hotea, „Medalia de onoare” şi „Poziţia copilului”, ambele de Călin Peter Netzer, „După dealuri”, de Cristian Mungiu, „Despre oameni şi melci”, de Tudor Giurgiu, „Love Building”, de Iulia Rugină, şi „America, venim”, de Răzvan Săvescu.

Recomandările editorilor GreatNews:

TVA-ul la cărți va scădea la 5%
Trenurile Litoral. Ajungem cu trenul la mare în două ore
Cele mai frumoase fotografii ale unui cuplu, dintr-o lună de miere care nu se mai termină

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.