Un tip de țigări popular printre români va dispărea. Schimbare drastică a pachetelor

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care țigările cu arome vor fi interzise. Este vorba despre transpunerea unei directive europene din domeniul tutunului.

Țigările cu arome vor dispărea la 30 zile după publicarea în Monitorul Oficial a legii. Cele mentolate urmează să nu se mai comercializeze începând cu 2019.

Începând cu data intrătii în vigoare a legii, producătorii trebuie să fabrice pachetele de țigări conform unor noi reguli. Pachetele vor avea imagini grafice cu pericolele fumatului, pe ambele fețe, pe 65% din suprafață.

De asemenea, aceste imagini trebuie schimbate la fiecare 1 ianuarie de acum încolo, astfel încât oamenii să nu se mai obișnuiască cu imaginile și să fie surprinși de alte imagini, potrivit experților Ministerului Sănătății, care au participat la dezbaterile despre această lege.

Propunerile de „relaxare” a legii care reglementează fumatul în public au fost respinse de Camera Deputaților, care este for decizional.

Prima propunere a senatorului Fenechiu se referea la redefinirea spațiului public. Se cerea să fie declarat spațiu public doar cel care este înconjurat de pereți de jur împrejur și cu tavan. Prin urmare, s-ar fi permis fumatul pe terase și la balcoane.

Printr-un alt amendament se cerea posibilitatea amenajării unor spații speciale pentru fumători, precum și dreptul ca fumătorii să se organizeze în asociații și să aibă cluburi dedicate, în care să poate fuma.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), fumătorul român are între 18 și 35 de ani, fumează mai puțin de jumătate de pachet de țigări pe zi și plătește pentru acest viciu între 51 și 100 de lei pe săptămână.

Prima țigară o fumează în primele 30 de minute după ce se trezește. Sondajul mai arată că 18% dintre români fumează tutun zilnic, iar 7% spun că fumează, dar mai rar.

82% dintre fumători au început să fumeze înaintea vârstei de 22 de ani, iar 49% spun că au fumat pentru prima dată înaintea de a împlini 18 ani. Proporţia respondenţilor care au fumat înainte să împlinească 15 ani este mai ridicată în cazul celor cu studii elementare, al intervievaţilor din mediul urban şi al bărbaţilor.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă mai jos, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Alte știri pe același subiect:

Proiect de lege. Cei născuți după 1 ianuarie 2017 ar putea avea interzis la țigări

https://greatnews.ro/fumatul-ar-putea-fi-interzis-si-masinile-personale/