Proiect de lege. Cei născuți după 1 ianuarie 2017 ar putea avea interzis la țigări

Deputatul Horia Cristian a propune un proiect de lege prin care toți cei care se vor naște după 1 ianuarie 2017 să nu poată cumpăra produse de tutun niciodată.

În prezent, potrivit legii, produsele de tutun se pot cumpăra doar de cei care au peste 18 ani, însă deputatul vrea ca niciunul dintre cei care se nasc începând cu anul viitor să aibă dreptul de a cumpăra țigări nici după împlinirea vârstei majoratului.

„Fumatul şi consumul de tutun sub orice formă reprezintă un risc clar şi indiscutabil asupra sănătăţii umane. Fumatul determină îmbolnăvire, suferinţă şi moarte şi având costuri care depăşesc orice profit generat de industria de tutun.

Nu există niciun aspect al vieţii umane care să fie îmbunătăţit de sau prin consumul de tutun, cu excepţia profitului companiilor producătoare de tutun.

Fumatul nu este un drept al omului recunoscut explicit de societatea umană modernă”, se arată în expunerea de motive a proietului, relatează Digi24.ro.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), fumătorul român are între 18 și 35 de ani, fumează mai puțin de jumătate de pachet de țigări pe zi și plătește pentru acest viciu între 51 și 100 de lei pe săptămână.

Prima țigară o fumează în primele 30 de minute după ce se trezește. Sondajul mai arată că 18% dintre români fumează tutun zilnic, iar 7% spun că fumează, dar mai rar.

82% dintre fumători au început să fumeze înaintea vârstei de 22 de ani, iar 49% spun că au fumat pentru prima dată înaintea de a împlini 18 ani. Proporţia respondenţilor care au fumat înainte să împlinească 15 ani este mai ridicată în cazul celor cu studii elementare, al intervievaţilor din mediul urban şi al bărbaţilor.

Românii ar putea avea încă o zi liberă. Când cad sărbătorile legale în 2017

Se caută bone și îngrijitori de bătrâni. Cazare și masă gratuite, plata ajunge la 2.500 de euro

https://greatnews.ro/oamenii-inimosi-care-au-carat-bolovani-si-ciment-ca-sa-ridice-un-heliport-in-varf-de-munte/