Un sat din Bihor a fost recondiționat de un grup de străini. Cine trăiește în acest sat

FOTO: Zephyrka/Pixabay.com
FOTO: Zephyrka/Pixabay.com

Un mic grup de străini readuc la viaţă un sat din Bihor, unde transformă case vechi în locuri unice, notează Bihoreanul.

În Zece Hotare, o mică aşezare rămasă chiar şi fără magazin alimentar, trăiesc un francez, un olandez, un spaniol, un german şi un maghiar, doi dintre ei exploatându-i potenţialul prin recondiţionarea caselor vechi şi atragerea turiştilor, prin combinaţia dintre tradiţional, natural, modernitate şi simplitate.

Depopularea satului Zece Hotare a început odată cu închiderea minei de bauxită în anii 1990, când avea cam 900 de suflete. A continuat, apoi, cu migrarea tinerilor către oraşele din apropiere sau mai departe, în alte ţări, în căutarea unor locuri de muncă.

Acum mai sunt vreo 350 de oameni în Zece Hotare, majoritatea în vârstă.

Doi dintre ei, un francez şi un olandez, au văzut primii potenţialul şi şi-au pus în cap să repună satul pe harta turistică. Alain Guillot şi Hardus Luc au investit sume considerabile pentru a amenaja case de vacanţă şi a aduce vizitatori, numărul acestora crescând încet, dar sigur, de la an la an.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.