Un oraș subteran antic, de 5000 de ani, descoperit de niște constructori

Casă în Cappadocia Foto: wikipedia Mbz1

Un oraș subteran antic, vechi de aproximativ 5000 de ani, a fost recent descoperit de niște constructori și dezvăluie câteva date surprinzătoare despre capacitatea omului de a se adapta condițiilor vitrege.

Folosit în Antichitate de zeci de mii de oameni pentru a se ascunde de invadatori, orașul subteran situat în regiunea Cappadociei din estul Turciei este o adevărată bijuterie arhitectonică și a fost descoperit din întâmplare, în timp ce niște constructori executau o serie de lucrări de excavație.

Regiunea Cappadocia este cunoscută pentru formațiunile sale spectaculoase, dar și pentru ascunzătorile subterane care au fost săpate în Antichitate în rocile vulcanice.

Orașul este format dintr-o rețea de tuneluri, întinsă pe o suprafață de șapte kilometri, iar în interior au fost construite locuințe secrete, dar și morminte. Tunelurile se află sub cetatea antică Nevşehir şi zonele adiacente acesteia.

Acea aşezare umană, construită pe mai multe niveluri, includea spaţii de locuit, bucătării, pivniţe pentru vinuri, capele şi scări care duceau la suprafaţă, potrivit unui studiu publicat în revista National Geographic.
În 1963, arheologii au mai descoperit un oraș asemănător în Derinkuyu, aflat în apropiere de cel descoperit acum.

Derunkuyu avea în trecut până la 20.000 de rezidenţi, care locuiau sub pământ, într-un oraş subteran cu 11 niveluri şi cu 600 de intrări. Potrivit cercetătorilor turci, Nevşehir este însă mult mai mare, având o suprafaţă triplă faţă de oraşul subteran Derinkuyu.

Rezultatele preliminare sugerează că acele coridoare subterane ar ajunge până la o adâncime de 113 metri.
„Această nouă descoperire va fi adăugată ca o nouă perlă, un nou diamant, o nouă mină de aur la bogăţiile Cappadociei. Intenţionăm chiar să redeschidem şi bisericile subterane”, a declarat Hasan Ünver, primarul din Nevşehir, într-un interviu acordat publicaţiei National Geographic.

Primarul este hotărât și să construiască cel mai mare parc de distracţii antic, care va include la suprafaţă hoteluri şi galerii de artă, iar în subteran mai multe piste de mers pe jos şi un muzeu, informează dailymail.co.uk.

KzQ7Vl

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.