Un castel dintr-un sat transilvănean a fost salvat de la ruină de doi orășeni

Castelul grofului Daniel Mihaly
Castelul grofului Daniel Mihaly. Foto: Markolaci via Wikimedia Commons

Doi tineri care au reabilitat un castel din județul Covasna, construit pe la 1600, demonstrează că turismul rural poate deveni o afacere profitabilă. Cei doi soţi din Bucureşti au avut curaj să investească într-un castel abandonat și să îl transforme într-o casă de oaspeți foarte elegantă. Nu au dat greş: au găzduit foarte mulți turiști încă din primul de după deschidere, relatează digi24.ro.

Castelul grofului Daniel Mihaly, construit la începutul anilor 1600, se află în Tălişoara, un sat tipic unguresc, situat la 60 de kilometri de Braşov. Clădirea a fost moştenită de urmaşii nobilului, însă în perioada comunistă proprietarii au fost nevoiţi să vândă tot şi să fugă în străinătate. O familie din sat a cumpărat castelul, dar cu timpul l-a abandonat.

Soţii Attila şi Lilla Racz, doi tineri din Bucureşti îndrăgostiţi de judeţul Covasna, l-au găsit în paragină, însă l-au cumpărat deoarece doreau să facă turism rural.

Au cumpărat castelul cu aproape 100.000 de euro, iar ulterior au mai investit în el 200.000 de euro din fonduri europene.

„Imobilul l-am cumpărat din fonduri proprii, iar pentru renovare am câştigat un fond european, un fond rural, de dezvoltare rurală de 200.000 de euro”, a povestit pentru postul de televiziune Attila Racz, proprietarul castelului.

„Accesăm fondurile norvegiene pentru a doua oară”

Cei doi soți au văzut în castel o oportunitate de a face un alt tip de turism. L-au reabilitat, astfel încât să nu se piardă nimic din autenticitatea lui. Numai anul trecut, aproape 2.000 de turişti români şi străini le-au trecut pragul.

Practic, în cinci ani, vechiul castel a revenit la viaţă.

„Nu există sprijin financiar de la statul român. Sunt nişte proiecte micuţe. De exemplu, obţinem finanţări pentru nişte evenimente de la oraşul Sf. Gheorghe sau de la oraşul Baraolt sau din zonă, dar acestea sunt sume chiar modice. În schimb, sunt fondurile norvegiene pe care le accesăm a doua oară, deja derulăm anul acesta al doilea proiect norvegian”, adaugă Attila Racz.

Prin acest proiect, proprietarii castelului au obținut 55.000 de euro, bani pe care îi folosesc pentru organizarea de evenimente culturale: tabere de pictură, de fotografie sau expoziţii.

În judeţul Covasna sunt peste 20 de conace reabilitate. Trei sferturi dintre ele sunt deja în circuitul turistic.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Marea Britanie. Se caută oameni pentru bucătărie, șoferi sau asistente
Reduceri eMAG la storcătoare de fructe
Locuri de muncă în străinătate. Se caută bucătari, ospătari, măcelari, îngrijitori

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.