Un bărbat paralizat s-a putut mișca cu puterea creierului și a unui soft

Captură Youtube
Captură Youtube

O echipă de cercetători americani, de la Universitatea Irvine din California, a descoperit un sistem prin care o persoană cu probleme locomotorii poate să își miște picioarele doar cu puterea minții, prin intermediul unui computer, însă fără să fie nevoie de un schelet robotic.

Potrivit Știrile TVR, cel care a testat acest sistem inovator se numește Adam Fritz, un tânăr de 28 de ani, care s-a rănit grav la coloană în urma unui accident de motocicletă și a rămas paralizat de la brâu în jos.

„Colegi de-ai noștri ne-au trimis la psihiatru când le-am spus ideea”, a declarat cercetătorul Miguel Nicolelis, șeful echipei care a făcut această descoperire.

Acesta spune că sistemul poate fi folosit la cei care au afecțiuni la coloană, însă ar putea fi adaptat și pentru oamenii care au suferit accidente vasculare cerebrale sau în cazuri de Parkinson.

Sistemul preia impulsurile creierului, le trece printr-un soft, iar computerul le transmite unor electrozi plasați pe mușchii picioarelor.

Softul este capabil să distingă mesajele creierului care se referă la mers, iar Adam Fritz a fost antrenat câteva luni în realitatea virtuală să controleze un avatar pentru a ajunge la această performanță.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.