Turiști masacrați de polițiști. Au fost confundați cu un grup de teroriști

Egiptul a pierdut numeroși turiști în ultimii ani (Wikimedia Commons)
Egiptul a pierdut numeroși turiști în ultimii ani (Wikimedia Commons)

Cel puțin 12 oameni nevinovați au fost uciși, iar alți zece au fost grav răniți, în urma unei operațiuni a forțelor de securitate egiptene.

Cel puțin doi mexicani și alți zece turiști au murit în automobilele cu care străbăteau deșertul din Vestul Egiptului, după ce au fost împușcați de forțele de securitate.

Potrivit Ministerului de Interne de la Cairo, polițiști și soldați ”urmăreau elemente teroriste” în zonă când ”au intervenit accidental asupra a patru automobile în care se afla un grup de turiști din Mexic”.

Incidentul a avut loc ieri după-amiază la oaza Bahariya. Majoritatea victimelor sunt din Mexic și din Egipt.

”Mexicul condamnă aceste acțiuni asupra cetățenilor noștri și cere ca guvernul egiptean să investigheze în detaliu ce s-a întâmplat”, a spus președintele mexican Enrique Pena Nieto, citat de The Guardian.

Oaza Bahariya este o oprire folosită des de convoaiele cu turiști, fiind la 370 de kilometri spre Sud de Cairo. Chiar și așa, se pare că turiștii nu aveau permis valabil de trecere prin zonă, iar prezența lor acolo era ”ilegală”, a menționat un purtător de cuvânt al Ministerului Turismului din Egipt.

Egiptul este în plin conflict intern, după ce armata l-a înlăturat de a putere pe președintele Mohamed Morsi la mijlocul anului 2013, în urma unor proteste masive împotriva sa.

Insurgenții, care sunt susținuți de ramura egipteană a organizației Statul Islamic, au ucis deja sute de soldați și polițiști, iar de curând au început să atace și ținte occidentale.

Economia Egiptului este susținută puternic de turism, însă haosul politic din țară a dus la o scădere dramatică a numărului de vizitatori.

Doar zece milioane de turiști au intrat în țară în 2014, pentru a vedea celebrele situri arheologice și a se relaxa în stațiunile de la Marea Roșie, o scădere de cinci milioane față de anul 2010.

Recomandările editorilor GreatNews: