Satele din România la care se ajunge pe scări

ineleț
Scara spre Ineleț. Foto: expressdebanat.ro

Localnicii din patru sate din Munții Cernei folosesc scări vechi de 40 de ani, sprijinite de versant, pentru a ajunge acasă. Drumul obișnuit care duce către cele patru sate din județul Caraş-Severin este foarte lung, de trei ore pe cal şi de o zi şi o noapte pe jos, aşa că oamenii preferă să rişte şi să urce pe scările șubrede, relatează digi24.ro.

Ineleț, Scărișoara, Cracu Mare și Țațu sunt cele mai izolate sate din județul Caraș-Severin. În total, aici trăiesc în jur de 100 de oameni.

Deși viața departe de civilizație nu este deloc una ușoară, aceste locuri nu sunt lipsite de farmec.

„Sunt gospodari și fiecare se gospodărește. Deci își pune tot ce are nevoie: porumb, cartofi, ceapă, morcovi”, a povestit Avram Cionca, un localnic din Ineleț, pentru postul de televiziune.

Atunci când se întoarce acasă încărcat cu sacoşe pline cu mâncare, Avram Cionca urcă pe scările şubrede timp de zeci de minute. Odată urcată stânca, trebuie luat la pas muntele și ajunge acasă după două ore.

În satul Ineleţ vizitatorii găsesc doar câteva case răsfirate și vreo 20 de oameni. Există şi o şcoală, unde învaţă doar trei copii. Oamenii au biserică, dar lăcașul stă închis în cea mai mare parte a timpului pentru că preotul vine doar la sărbătorile mari. Poștașul urcă o dată pe lună, iar medicii nu au ajuns aici niciodată.

Aprovizionarea se face cu ajutorul cailor

În afară de drumul pe scări, o altă variantă pentru a ajunge la cele patru sate este să se ocolească tot muntele pe o potecă îngustă, dar numai pe cal. Însă niciun localnic nu are un astfel de animal, mai notează digi24.ro.

Doar atunci când se fac aprovizionări pentru iarnă primăria comunei Cornereva, din care face parte satul Ineleţ, le împrumută oamenilor câţiva cai. Dacă ar merge pe jos, localnicii ar face mai bine de o zi şi o noapte pe munte.

„Încercăm să îi aprovizionăm toamna. Diferiţi comercianți vin aici cu microbuzele. Oamenii vin îşi cumpără alimentele, le urcă cu caii – numai aşa se poate urca – şi se aprovizionează până la primăvară”, a declarat Nicolae Novăcescu, primarul comunei Cornereva.

În primăvara anului trecut, voluntarii de la Asociația Free Miorița au instalat panouri fotovoltaice la școala din Ineleț, astfel încât elevii de acolo au acum curent electric. Acțiunea a purtat numele de „Lumină pentru Ineleț”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Românul care dă o nouă viață Daciilor vechi: ”M-a costat mult suflet”
Fotografiile emoționante care i-au adus o avere unui refugiat sirian
eMAG Stock Busters. Cele mai mari reduceri din septembrie
Locuri de muncă în depozite din Marea Britanie, Germania, Italia. Salariile ajung la 2.000 de euro

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.