Trei cărți clasice pe care merită să le citești măcar o dată

Sursă foto: LOGVINYUK YULIIA/ Shutterstock

Unele dintre cele mai impresionante povești se găsesc în cărțile clasice, acelea care s-au impus pe piața editorială internațională. Deși au trecut zeci de ani de la publicarea lor, au rămas la fel de actuale și astăzi.

 

Cu personaje puternice, intrigi care țin cititorul conectat și cu o scriitură desăvârșită, iată câteva dintre cărțile clasice care merită citite măcar o dată:

„Anna Karenina“

„Anna Karenina“ este un roman scris de Lev Tolstoi și publicat în foileton, între 1875 și 1877. Considerat de William Faulkner cel mai bun roman al tuturor timpurilor, „Anna Karenina“ este povestea a două cupluri din aristocrația rusă care întruchipează pentru Tolstoi două ipostaze diferite ale vieții amoroase și de familie.

 

Anna Karenina este căsătorită cu Alexei Karenin, un bogat nobil rus mult mai în vârstă decât ea. Nefericită în căsnicie, ea se îndrăgostește de ofițerul Aleksei Vronski, pentru care acceptă, în cele din urmă, să‑și părăsească soțul și copilul.

 

Pe de altă parte, fosta iubită a lui Vronski, Kitty Șcerbațkaia, trăiește o poveste de iubire idilică cu Konstantin Levin.

 

Considerat cel mai „cinematografic“ roman al lui Tolstoi, „Anna Karenina“ a avut parte de mai multe ecranizări, personajul principal feminin fiind jucat de actrițe celebre, printre care Greta Garbo (1935), Vivien Leigh (1948) și Jacqueline Bisset. Cea mai recentă adaptare a cărții, cea din 2021, o are în rolul principal pe Keira Knightley.

„Pe aripile vântului“

Cu acțiunea plasată pe fundalul dramatic al Războiului Civil american și al Reconstrucției, „Pe aripile vântului“ este o poveste despre iubire și pierdere, despre o națiune divizată de pasiuni mortale și al cărei destin va fi schimbat pentru totdeauna. În centrul romanului se află frumoasa Scarlett O’Hara, o femeie fără scrupule, și Rhett Butler, un bărbat cu o reputație îndoielnică.

 

Margaret Mitchel a început să scrie acest roman în 1926, când, din cauza unui accident, a fost nevoită să stea în casă pentru o bună perioadă. A scris haotic, mai întâi finalul și apoi celelalte capitole. Aproximativ trei ani a lucrat la biografia ficţională a lui Pansy O’Hara, care, ulterior, a devenit celebra Scarlet O’Hara.

 

Romanul „Pe aripile vântului“ a fost publicat în 1936 și s-a vândut în cincizeci de mii de exemplare într-o singură zi. Un record absolut pentru acele vremuri. A câștigat Premiul Pulitzer și National Book Award și a fost ecranizat cu Vivien Leigh și Clark Gable în rolurile principale.

„Marele Gatsby“

„Marele Gatsby“ este considerată capodopera lui F. Scott Fitzgerald și ocupă locul al doilea, după „Ulise“, de James Joyce, pe lista celor mai bune romane ale secolului XX întocmită de publicația The New York Times.

 

Acțiunea din „Marele Gatsby“ se petrece pe fundalul Americii anilor ’20, când Nick Carraway, un tânăr atras de visul american, proaspăt sosit la New York, intră în lumea fascinantă a lui Jay Gatsby.

 

Gatsby organizează petreceri fastuoase la conacul său, cu scopul de a o atrage spre el pe frumoasa Daisy Buchanan, de care este îndrăgostit. Iubirea lui nu se îndeplinește niciodată, iar destinul său este unul dramatic.

 

Publicat în 1925, romanul s-a vândut în doar 20.000 de exemplare. Abia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a crescut interesul pentru carte, după ce aproximativ 15.000 de exemplare au fost trimise militarilor americani. În prezent, „Marele Gatsby“ este unul dintre cele mai iubite romane americane și se vinde în peste 500.000 de copii anual.

 

Cartea a fost adaptată pentru marele ecran, cea mai recentă ecranizare avându-i în rolurile principale pe Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan și Tobey Maguire.

 

Sursă foto: LOGVINYUK YULIIA/ Shutterstock

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.