Tradiția revine în forță. Casă-muzeu superbă, inaugurată în Țara Oașului

casa muzeu certeze
Casa-muzeu din Certeze. Foto: portalsm.ro

O casă-muzeu care respectă arhitectura specifică Țării Oașului a fost inaugurată ieri în centrul localității Certeze din județul Satu Mare. Casa a fost restaurată de către specialiștii Muzeului Județean, relatează agerpres.ro.

Casa-muzeu a fost construită în 1946, a fost achiziționată de la o persoană în urmă cu aproximativ șase ani și a fost mutată în centrul comunei, unde a fost restaurată, fiind dotată cu mobilier specific zonei.

Directorul Muzeului Județean, Radu Ardelean, a arătat că în zona Oașului mai există astfel de case la Călinești Oaș, Turț, Cămârzana, încă acestea nu au fost deocamdată finalizate.

„Oașul are în total patru case-muzeu, dar doar aceasta este în totalitate finalizată și poate fi vizitată și inclusă în circuitul turistic”, a explicat Radu Ardelean.

Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, a spus că această casă arată cu adevărat tradițiile locului, subliniind că este important ca ea să fie arătată turiștilor.

„Este un moment important. Eu chiar cred că obiceiurile și tradițiile Sătmarului, multiculturalitatea, ne reprezintă pe noi. Avem Țara Oașului, Țara Codrului, Careiul, Tășnadul. Avem multiculturalitatea. Avem tot ce e mai frumos în Sătmar, s-au îmbinat tradițiile românilor, maghiarilor, șvabilor în atâtea secole. Prin faptul că fiecare dintre noi am reușit să ne păstrăm obiceiurile, tradițiile, portul, cântecul, dansul, înseamnă că ne-am respectat unii pe ceilalți”, a spus Adrian Ștef.

În ultimii ani, arhitectura specifică Țării Oașului a început să se piardă după ce locuitorii și-au construit case noi sau le-au renovat pe cele vechi fără să mai păstreze elementele arhitecturale tradiționale.

casa muzeu certeze
Casa-muzeu din Certeze. Foto: portalsm.ro
casa muzeu din certeze
Casa-muzeu din Certeze. Foto: portalsm.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Portret de familie. Când tatăl stă în capul mesei, iar copilul sub ea
Muzeu roman, înființat cu fonduri europene
Spital pentru copii, renovat cu ajutorul voluntarilor

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.