Tractoriștii ar putea deveni istorie. A apărut mașina agricolă fără șofer

În ultima perioadă au fost anunțate mai multe proiecte importante de mașini care se conduc fără șofer. Pe lângă mașinile personale, se mai testează taximetre care să funcționeze fără șoferi sau autobuze pentru transportul în comun.

Ideea s-a extins și în alte domenii. Mai mulți giganți din industria utilajelor agricole au anunțat tractoare care n-au nevoie de șoferi. Unul dintre cele mai spectaculoase, anunțat zilele trecute, este Case IH Autonomous Concept Vehicle, dezvoltat de Case IH Agriculture.

Tractorul nu are deloc cabină pentru șofer și are mai mulți senzori și sisteme prin care se ghidează automat. Poate detecta și evita obstacolele.

„Un tractor autonom ca acesta poate fi integrat foarte ușor într-o flotă de utilaje agricole, fără prea mult costuri operaționale.

Mai multe astfel de tractoare ar putea fi programate să lucreze terenul în mai multe locuri, în același timp. O întreagă flotă de tractoare poate fi controlată foarte ușor de o singură persoană”, declară Leo Bose, marketing manager la Case, firma producătoare, citat de realagriculture.com.

Cu ajutorul unui soft special, tractorul poate fi controlat de pe o tabletă, care îți arată în timp real, pe o hartă virtuală, în ce punct este și cum se mișcă. Din același soft se dau comenzile, se stabilește traseul pe care îl urmează și se fac celelalte setări pe care ar fi trebuit să le facă un șofer.

Dacă vreți să vedeți cât mai clar cum arată brazda și cum merge tractorul pe câmp, puteți ridica în aer o mică dronă, care să facă monitorizare video. Toate imaginile le puteți vizualiza live pe un smartphone sau pe o tabletă.

https://greatnews.ro/orasele-europene-in-care-se-testeaza-autobuzele-fara-soferi/