Tokyo este cel mai sigur oraș din lume. Foto: Morio via Wikimedia Commons

Tokyo, Singapore și Osaka sunt cele trei metropole care au ocupat podiumul într-un top al celor mai sigure orașe din lume alcătuit de publicația „The Economist”.

Indexul celor mai sigure orașe (Safe Cities Index 2015) este un raport realizat de Economist Intelligence Unit, sponsorizat de NEC.

Pentru realizarea clasamentului au fost luați în calcul peste 40 de indicatori cantitativi și calitativi. Indicatorii sunt împărțiți în patru categorii tematice: securitate digitală, protejarea sănătății, siguranța infrastructurii și siguranța personală.

Fiecare dintre aceste categorii este alcătuită din alți 3-8 sub-indicatori (politici publice, frecvența accidentelor de circulație etc).

Clasamentul a luat în calcul 50 de mari orașe din lume, alese în funcție de datele disponibile și de cât de reprezentative sunt aceste centre urbane pentru o regiune anume.

„Pe măsură ce unele amenințări dispar, apar altele. Frecvența terorismului și a dezastrelor naturale a schimbat natura siguranței urbane: sistemele de alimentare cu energie, sistemele de comunicații și de transport trebuie să fie robuste și capabile să reziste unor noi șocuri externe. Apar noi riscuri. Amenințările cibernetice au însoțit apariția erei digitale”, arată autorii raportului.

În fruntea clasamentului se află Tokyo: cel mai populat oraș din lume (36,9 milioane de locuitori cu zona metropolitată) este și cel mai sigur.

Potrivit autorilor, siguranța este strâns legată de bunăstare și de dezvoltarea economică. Totuși, bogăția și resursele numeroase nu sunt suficiente pentru a garanta siguranța urbană. Patru dintre cele 5 orașe din Orientul Mijlociu prezente în clasament au venituri mari, însă doar unul a ajuns în prima jumătate a topului: Abu Dhabi, din Emiratele Arabe Unite.

TOP 20 Cele mai sigure orașe din lume:

1. Tokyo, Japonia
2. Singapore, Singapore
3. Osaka, Japonia
4. Stockholm, Suedia
5. Amsterdam, Olanda
6. Sydney, Australia
7. Zurich, Elveția
8. Toronto, Canada
9. Melbourne, Australia
10. New York, SUA
11. Hong Kong, China
12. San Francisco, SUA
13. Taipei, Taiwan
14. Montreal, Canada
15. Barcelona, Spania
16. Chicago, SUA
17. Los Angeles, SUA
18. Londra, Marea Britanie
19. Washington DC, SUA
20. Frankfurt, Germania

AICI puteți consulta întregul raport.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă într-o fabrică de fructe din Germania. Se caută femei, bărbați, cupluri
Locuri de muncă pentru români în străinătate. Vase de croazieră și vânzări
Mari reduceri la mobilier de living, la eMAG

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.