Țigări electronice cu monitorizare pe smartphone

FOTO: haiberliu/Pixabay.com
FOTO: haiberliu/Pixabay.com

A crescut numărul celor care apelează la țigări electronice. Se spune despre ele că ar fi o soluție pentru cei care vor să se lase de fumat în timp. Deocamdată nu există niște studii foarte clare despre țigări electronice.

Sunt unii care, pentru că e mult mai bine că apelează la țigări electronice, nu scot fum și pot fi foliste oriunde. Pentru asta a apărut Smokio, niște țigări electronice și o aplicație care îți crează tot felul de statistici despre modul în care „fumezi electronic”.

Aceste țigări electronice, denumite Smokio, au un sistem Bluetooth care se conectează cu gadgeturile ce funcționează cu sistemul de operare Android sau cele de la Apple, spun cei de la gizmag.com.

Utilizatorii pot vedea în aplicație locurile în care au fumat țigări electronice și echivalentul „fumului” artificial în țigări normale.

Țigări electronice. Ce spun medicii români despre ele

Potrivit medicilor, deocamdată nu este foarte clar cât de mult ajută sau cât de nocive sunt aceste țigări electronice în general.

Jurnaliștii de la Adevărul spun că aceste țigări electronice nu au fost încă de la început privite cu încredere de medicii români. „Doar după ce există confirmarea certă, pe baze ştiinţifice, că aceste țigări electronice nu sunt dăunătoare şi nu au componente dăunătoare, pot intra în legalitate.

Şi, în al doilea rând, dacă din punctul de vedere al perioadei de testare, pacientul a traversat toate etapele de conştientizare a fumatului, care se fac cu produsele medicamentoase, care conţin nicotină, şi care sunt, la ora actuală, bine standardizate şi studiate ştiinţific“, este de părere profesorul doctor Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, potrivit adevarul.ro.

Potrivit celor mai recente statistici, în ţara noastră, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat (24% la bărbaţi şi 6% la femei). De asemenea, mortalitatea cauzată de cancer pulmonar, despre care 98,3% dintre români știu că este provocată de fumat, aproape că s-a triplat în ultimii 25 de ani.

Țigări electronice. Ce conțin vaporii?

„Din nefericire persoanele care au dependenţă de nicotină, în momentul în care au trecut la ţigară electronică au constatat că nu le este de ajuns şi atunci încet încet au început să adauge câte o ţigară obişnuită, câte două şi treptat au trecut prin faza în care fumau şi ţigară obişnuită şi ţigară electronică după care ajungeau din nou la ţigară obişnuită”, a declarat Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, coordonatorul programului naţional „Stop Fumat”, citată de Digi24.

Mulți cred că aceste țigări electronice sunt mai sănătoase pentru că au glicerină vegetală, care se transformă în vapori. Producătorii vor fi obligați să treacă pe flacoanele de încărcare pentru țigări electronice ce conțin abia din 2016.

„Ce anume conţin acei vapori, nici producătorii acestor ţigări şi nici noi că oameni de ştiinţă nu ştim în momentul de faţă foarte exact. Simplul fapt că aceste substanţe irită căile respiratorii, începând cu nasul, gâtul şi terminând cu mucoasa bronşică, deci simplul fapt că sunt iritate aceste mucoase, nu e un lucru de bun augur”, a mai spus Magdalena Ciobanu, pentru jurnaliștii de la Digi24.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: