Teoria BNR. Când ar putea trece România la moneda euro

Reprezentanții BNR cred că ar trebui să existe un acord politic între toate partidele și să se respecte o serie de măsuri clar stabilite, indiferent de rezultatele electorale, pentru ca România să treacă la moneda euro.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat că România ar putea trece la euro în 7 – 8 ani.

„Evaluarile noastre arată că 2022-2023 ar putea fi un termen potrivit, din punct de vedere tehnic, pentru aderare, fie că vorbim de convergența nominală, fie de cea reală. Convergența nominală să rămână în zona țintită, iar cea reală să atingă un nivel rezonabil.

Bineînțeles însă că decizia privind momentul când vom adera va fi una politică, iar cea dacă vom adera a fost deja luată de către societatea românescă. Răspunsul este da, România se află pe drumul spre aderarea la zona euro”, a declarat Bogdan Olteanu, la conferința „România Investor Days”, organizată de BVB și CCIR, potrivit Hotnews.ro.

Potrivit președintelui Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, trecerea la euro în 2019, termen anunțat de autoritățile române, este „un obiectiv ambițios”, însă nu există o agendă de parcurs pentru acest lucru.

De asemenea, analistul financiar Florin Cîțu crede că România trebuie să se hotărască dacă face „reforma reală” în afara zonei euro, „când ai o politică monetară foarte independentă sau în interiorul zonei euro, când nu mai ai politică monetară independentă”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.