Televiziunile ar putea fi obligate să difuzeze imnul național integral în fiecare zi

steag cu cine au votat românii din diaspora
Foto: Alstyle via Wikimedia Commons

Deputații Mihai Bogdan Diaconu și Răzvan Tănase au propus act egislativ prin care televiziunile și radiourile ar urma să fie obligate să difuzeze în fiecare zi de la ora 7:00 Imnul Național al României, „varianta integrală”.

Proiectul legislativ este în dezbatere pe site-ul Camerei Deputaților. „Este un proiect care îşi propune să reafirmăm identitatea naţională şi reconştientizarea nevoii de sentiment de apartenenţă la şi de identitate naţională a poporului român. Trebuie promovate şi elementele naţionale care în ultimii 26 de ani nu au fost promovate. Toate posturile de radio şi TV au promovat orice altceva decât simboluri naţionale şi valori naţionale”, a declarat deputatul Bogdan Diaconu.

Reglementarea a stârnit reacții și printre membrii Consiliului Național al Audiovizualului. Valentin Jucan, de exemplu, spune că nu este de acord cu această idee.

„Nu comentez oportunitatea difuzării imnului la televizor şi radio. (Aş prefera, totuşi, ca în şcoli să se petreacă acest lucru; două strofe, nu mai mult.) Resping, însă, ideea de a impune radiodifuzorilor ce anume şi când să difuzeze un anumit tip de program”, spune Valentin Jucan pe contul său de Facebook.

Acesta mai cere și ca inițiatorii să retragă această propunere legislativă și că deja Televiziunea Română difuzează imnul național.

„Domnilor parlamentari, cu siguranţă aţi fost bine intenţionaţi, dar înainte de a face astfel de propuneri care vizează un domeniu care operează exclusiv cu „libertatea exprimării”, consultaţi-vă cu cei avizaţi, altfel vă faceţi de râs. Trebuie să înţelegeţi că nu puteţi impune unei televiziuni sau unui radio ce anume să difuzeze. Acesta este primul pas spre cenzură. Următorul pas, cel care desăvârşeşte cenzura, este să impuneţi ce anume să nu difuzeze.

Ar mai fi un aspect important, anume că Televiziunea publică – TVR are obligaţii speciale, ea fiind, prin definiţie, televiziunea naţională. TVR difuzează de mult timp, de dimineaţă, în deschiderea programului, imnul naţional. Însă TVR este una, iar celelalte posturi, private, reprezintă altceva. Aşa că, vă rog, în calitate de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, retrageţi-vă această propunere legislativă. Sunt alte lucruri mult mai bune de făcut”, mai spune Valentin Jucan.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.