Taxa auto 2018 va apărea cel mai probabil, la începutul verii. Potrivit unor surse citate de jurnaliștii de la Știrile TVR, soluția va fi plata unei taxe la prima înmatriculare a mașinii.
Acest impozit ar urma să fie aplicat timp de trei ani, după care va fi înlocuit cu o taxă progresivă plătită de toți șoferii, în funcție de gradul de poluare.
Taxa auto 2018 ar urma să fie între 50 și 3.000 de euro. În formula de calcul se va ține cont de coeficientul de poluare și emisiile de dioxid de carbon. În luna februarie s-au înmatriculat aproape 40.000 de mașini second hand.
Deși e o cifră mare, trebuie precizat că e o scădere de 42% față de numărul de automobile la mâna a doua înregistrate în aceeași lună a anului trecut. Însă trebuie precizat că în a doua lună a anului trecut s-au înmatriculat cele mai multe mașini din istoria statisticilor Poliției.
Anul trecut, au intrat în România peste 500.000 de mașini la mâna a doua. Este o creștere de peste 70% față de 2016. Potrivit datelor Ministerului Mediului, aproximativ 350.000 au norme de poluare între EURO 2 și EURO 4. Cele mai căutate mărci au fost Volkswagen (124.000 de mașini), Opel (58.000) și Ford (46.000).
La începutul anului trecut, înainte de a intra în țară alte sute de mii de mașini second hand, se estima că parcul auto național din România avea peste 7 milioane de vehicule, dintre care 5,47 milioane erau autoturisme.
În 2016, conform Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), parcul auto avea 1.15 milioane de mașini cu peste 20 de ani vechime, 1.42 de milioane de vehicule cu o vechime cuprinsă între 16 și 20 de ani și 1.59 de milioane de unități cu o vechime cuprinsă între 11 și 15 ani.
Taxa auto 2018. Modificări în programul „Rabla”
Ghidul de finanțare pentru programul destinat cumpărării de mașini prietenoase cu mediul a fost modificat, potrivit Ministerului Mediului. Cei care vor să cumpere o mașină electrică pot beneficia de un voucher de 10.000 de euro, iar cei care aleg un model hibrid primesc până la 4.500 de euro.
„Ne-am confruntat cu nişte probleme şi cu ajutorul producătorilor de maşini din România şi a dealerilor care vând maşini electrice sau hibrid plug-in am făcut o modificare prin care eliminăm termenul de 31 decembrie până la care se poate emite factura pentru autovehicule electrice hibrid plug-in, în sensul că, din momentul în care s-au înscris la AFM, au un timp de 120 de zile până când acea maşină poate să intre în circuit, adică până când ea poate să fie achiziţionată.
În acelaşi timp, pentru că am constatat că foarte multe persoane s-au înscris deja la AFM pentru a-şi achiziţiona astfel de maşini pe programul „Rabla Plus”, dar încă nu au ajuns la dealer, pentru a-şi alege maşina, am pus un termen-limită maxim până la care pot să îşi depună documentele la dealer, respectiv 60 de zile”, a explicat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.
Numărul autovehiculelor ecologice (hibride şi electrice 100%) noi, vândute în România, în primele opt luni, a ajuns la 1.518 unităţi, în creştere cu 161% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, arată statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).
Taxa auto 2018 și legea anti-samsari
O altă măsură legală ar putea aduce modificări importante pe piața auto din România, pe lângă taxa auto 2018. Este vorba despre un proiect legislativ care, la prima vedere, este îndreptat împotriva samsarilor care aduc mașini din străinătate.
Mai exact, 41 de deputați și senatori PSD vor să modifice Codul Fiscal astfel încât doar firmele să poată să cumpere mașini second hand, iar persoanele fizice vor avea voie să achiziționeze un singur automobil la mâna a doua la doi ani.
În expunerea de motive, parlamentarii spun că sunt mulți samsari de mașini care păcălesc statul și nu plătesc taxele la Fisc.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: