Tânărul care a ucis 2 pietoni în 2 Mai, prins cu droguri la 13 ani. A scăpat de două dosare penale

Foto: Instagram

Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a omorât 2 pietoni în localitatea 2 Mai, a fost prins cu canabis la vârsta de 13 ani, a anunțat astăzi DIICOT.

Procurorii DIICOT au primit mai multe solicitări din partea mass media privind cauzele penale în care a fost implicat Vlad Pascu.

Astfel, DIICOT a anunțat că, la data de 5 aprilie 2017, Vlad Pascu a fost depistat de lucrători din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București pe o stradă din capitală, având asupra sa o foiță de hârtie de culoare albă și o punguță din material plastic transparent conținând cantitatea totală de 0,39 grame de canabis.

A fost deschis un dosar cu privire la infracțiunea de deținere, fără drept, de droguri de risc în vederea consumului propriu.

Dosarul a fost clasat deoarece potrivit art. 113 alin. 1 Cod penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.

Un al doilea dosar pe numele lui Vlad Pascu a fost înregistrat la DIICOT în anul 2022. Astfel, la data de 3 februarie 2022 tânărul cu vârsta de 18 ani a fost depistat de organele de poliție în incinta unui complex comercial din municipiul București având asupra sa un pliculeț din material plastic transparent ce conținea cantitatea de 0,68 grame de canabis.

Și acum s-a renunțat la urmărire penală, deoarece pentru infracțiunea cercetată legea prevede o pedeapsă cu închisoarea mai mică de 7 ani (infracțiunea de deținere de droguri de risc pentru consum propriu se pedesește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă), iar în cauză nu exista un interes public în urmărirea faptei în raport cu:

  • conținutul faptei (deținerea pentru consum propriu de canabis);
  • modul și mijloacele de săvârșirea a faptei (elementul material, deținerea, nu relevă un mod elaborat de comitere a faptei);
  • natura drogului deținut (canabis, drog de risc);
  • cantitatea redusă a drogului deținut;
  • disproporția vădită între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal și gravitatea redusă a faptei;
  • circumstanțele personale ale făptuitorului, în vârstă de 18 ani la data săvârșirii faptei, fără antecedente penale și având o atitudine sinceră la momentul constatării faptei, a transmis DIICOT.

Soluția adoptată de procuror a fost confirmată de Tribunalul București la data de 10.01.2023.

DIICOT a mai transmis că, prin ordonanța din 21.12.2022, s-a dispus evaluarea tânărului de către specialiști din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din cadrul Agenției Naționale Antidrog, în scopul includerii sale în circuitul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.