Studiu. Cine sunt cei mai fericiți români

Un grup de cercetători clujeni a realizat studiul „Psihologia poporului român”. Cercetarea s-a folosit de date obținute între 2010 și 2014 de World Values Survey și se referă la valorile importante pentru locuitorii din aproape 100 de țări.

„Există în mentalul colectiv ideea că se pot identifica diferenţe fundamentale între diversele zone ale ţării, definite prin vechile provincii româneşti. Astfel de păreri sunt adesea teoretizate în mass media şi, pornind de la acestea, se construiesc apoi adevărate teorii identitare şi psihologice, uneori, după cum vom vedea, la fel de solide precum castelele de nisip“, susţine psihologul Daniel David, în studiul „Psihologia poporului român”, citat de adevarul.ro.

Potrivit studiului, în Transilvania, cei mai harnici ar fi în județele Maramureș și Satu Mare, unde 69,5% dintre locuitori consideră munca foarte importantă în viața lor. În Moldova, 69,9% dintre ieșeni consideră munca foarte importantă. Țara Românească, 56% dintre dobrogeni consideră munca importantă, în Muntenia – 54%, iar în Oltenia – 49%. În Banat, 35,4% consideră munca importantă.

În ceea ce privește gradul de satisfacție a vieții, pe primul loc sunt muntenii, 20,2% dintre ei declarându-se fericiți. De asemenea, 17,7% dintre bănățeni se declară fericiți și aproximativ 16% dintre olteni, ardelenii – 13,3%, maramureșenii 12,4%, iar pe ultimul loc sunt moldovenii – 8,8%. În topul fericirii din Moldova conduc vasluienii, 23,6% declarându-se fericiți.

„Analizele statistice au arătat că nu există diferenţe semnificative între cele trei mari regiuni în privinţa importanţei muncii, a independenţei ca valoare transmisă copiilor, a încrederii în oameni, a mândriei naţionale, a sentimentului de apartenenţă la comunitate, a valorilor emancipative sau a autonomiei autopercepute“, a mai spus psihologul Daniel David, potrivit adevarul.ro.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane, reprezentativ la nivel naţional pe cele 8 regiuni de dezvoltare: Regiunea de dezvoltare Nord-Est (Moldova), Regiunea de dezvoltare Sud-Est (Dobrogea), Regiunea de dezvoltare Sud (Muntenia), Regiunea de dezvoltare Sud-Vest (Oltenia), Regiunea de dezvoltare Vest (Banat), Regiunea de dezvoltare Nord-Vest (Crişana); Regiunea de dezvoltare Centru (Transilvania) şi Regiunea de dezvoltare Bucureşti şi Ilfov.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Prima stație din România în care se așteaptă autobuzul pe canapea, ca acasă
Un șerif american predă lecții în România
Reduceri eMAG televizoare. Prețuri și cu 1.000 de lei mai mici
Locuri de muncă în construcții pentru români

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.