Un șerif american predă lecții în România

robert stoika
Șeriful Robert Stoika. Foto: Captură Digi24

Elevii din şcolile braşovene învaţă în stil american cum să se ferească de infractori. Lecţiile le sunt predate de Robert Stoika, un şerif în vârstă de 41 de ani din Statele Unite ale Americii. Polițistul din statul Ohio îşi face concediul în România, ţara în care s-a născut, şi a acceptat să-şi ajute colegii în săptămâna dedicată combaterii infracţiunilor, relatează digi24.ro.

Timp de două zile, șeriful merge în şcolile din Brașov şi îi învaţă pe elevi cum să nu devină victime ale infracţiunilor sau cum pot ajuta la prinderea infractorilor.

„Să te uiţi bine la ăla care încearcă să facă rău, că noi aşa putem să-l prindem, da? Dacă-i gras, dacă-i subţire, dacă-i înalt, dacă-i mic, dacă are barbă, dacă are mustaţă. Detalii”, i-a sfătuit șeriful pe elevi.

Robert Stoika s-a născut şi a copilărit în Braşov. A plecat din ţară la 14 ani, împreună cu familia, după ce tatăl lui a obţinut o slujbă în Statele Unite. „Doi, trei, patru, cinci ani de zile a fost cam greu, greu să-ţi faci prieteni, dor de casă, dor de prietenii cu care ai crescut aici şi prietenii de şcoală”, a povestit el pentru postul de televiziune.

A decis să devină poliţist după ce s-a întâlnit cu un om al legii la liceul la care învăţa. Atunci a aflat primele noţiuni despre ce înseamnă prevenirea şi combaterea infracţiunilor. A urmat apoi Academia de Poliţie şi acum este şerif în Ohio.

„Eu pot să fac toate atribuţiile poliţistului, de la patrulă pe stradă până la a investiga o crimă şi aşa mai departe”, a mai explicat el pentru digi24.ro.

Poliţia Română desfăşoară, în această săptămână, acţiuni pentru prevenirea criminalităţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Povestea lacului-fantomă al României. E mare cât un oraș, dar există doar pe hartă
Prima stație din România în care se așteaptă autobuzul pe canapea, ca acasă
Reduceri eMAG televizoare. Prețuri și cu 1.000 de lei mai mici
Locuri de muncă în construcții pentru români

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.