Studiu. Cercetătorii, tot mai aproape de a declara cel de-al șaselea gust

Cercetătorii australieni care lucrează la combaterea obezității au o cerere mai puțin obișnuită și vor ca grăsimea să fie considerată al șaselea gust primar, pe lângă dulce, sărat, acru, amar și umami.

O echipă de cercetători de la Universitatea Deakin din Melbourne a publicat un articol în „Flavour Journal” în care susţine că al şaselea gust primar este grăsimea.

„Dovezile pe care le avem acum sunt clare şi îndeajuns de copleşitoare pentru a numi grăsimea un gust”, a declarat Russell Keast de la Universitatea Deakin.

Aristotel cataloga încă din anul 330 înaintea erei noaste grăsimea drept un gust, iar în timpurile moderne a fost asociată mai mult cu textura, eliberarea de arome şi proprietăţile termice ale mâncării şi nu cu simţul gustului.

În 2002 a existat prima modificare importantă în domeniu, atunci când umami a fost acceptat.Atunci când este însoţit de cel puţin o aromă de bază precum cea de dulce, sărat, amar sau acru, umami activează senzaţia de desfătare la nivelul creierului.

Umami conţine un aminoacid ce se regăseşte în melasa din sfeclă, în muşchi și în ţesuturi organice şi este folosit în medicină ca tonic al sistemului nervos central. În mod natural, substanţa se regăseşte în carne, brânzeturi şi ciuperci.

„Trebuie să punem mult mai multă grăsime în testele pe care le efectuăm pe oameni obezi şi supraponderali pentru ca aceştia să o poată identifica, comparativ cu cazul persoanelor cu o greutate normală. Există această relaţie cu dieta care pare să fie foarte importantă”, au spus cercetătorii în articolul publicat în revista Flavour Journal, informează The Guardian.

Pentru ca grăsimea să fie considerată un gust, trebuie să îndeplinească cinci criterii, care includ faptul că limba are papile gustative care pot detecta prezența de acizi grași.

În cercetările anterioare, în care 500 de voluntari au fost atent monitorizați pe parcursul a mai multor ani, s-a demonstrat faptul că cei care sunt sensibili la gustul de grăsime mănâncă mai puțin. Mai mult cercetătorii militează pentru păstrarea grăsimilor în alimentație.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

output_UjjRiO

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.