Tiangong-1, stația spațială a Chinei, cântărește 8,5 tone și, în curând, se va dezintegra în atmosfera Pământului, însă unele bucăți ar putea ajunge pe suprafața Terrei.
Stația spațială chineză și-a accelerat coborârea către Pământ și specialiștii așteaptă ca laboratorul științific să se prăbușească în doar câteva luni.
Tiangong-1, sau ”Palatul Raiului”, a fost lansat în 2011, fiind considerat un ”puternic simbol politic” al Chinei, ca parte a eforturilor națiunii asiatice de a deveni o super-putere spațială, scrie The Guardian.
Laboratorul spațial a fost folosit atât pentru numeroase misiuni, fiind vizitat și de prima femeie astronaut a Chinei, Liu Yang, în 2012.
În 2016, chinezii au confirmat că au pierdut controlul asupra stației spațiale, care se va prăbuși pe Pământ fie în 2017, fie în 2018. Agenția spațială chineză a anunțat ONU că Tiangong-1 va ajunge în atmosfera planetei noastre cândva între octombrie 2017 și aprilie 2018.
Orbita stației spațiale este într-o continuă descreștere, iar în ultimele săptămâni procesul se desfășoară în ritm accelerat.
”Perigeul stației este sub 300 de kilometri, fiind într-o atmisferă mai densă, iar rata de coborâre este din ce în ce mai mare”, a spus astrofizicianul Jonathan McDowell, de la Universitatea Harvard.
Cu toate că o mare parte din cele 8,5 tone de echipamente vor arde în atmosferă, McDowell crede că unele părți, de până la 100 de kilograme, ar putea cădea pe suprafața Pământului.
Șansele ca cineva să fie rănit de acestea sunt mici, însă chinezii au spus că monitorizează situația și vor anunța Organizația Națiunilor Unite în momentul în care stația spațială va efectua căderea finală. Acest lucru este, însă, foarte dificil.
”Este imposibil să controlezi acest lucru. Probabil nu vom ști despre intrarea în atmosferă decât cu câteva ore înainte”, a mai spus McDowell.
Nu ar fi pentru prima oară când o stație spațială reintră în atmosfera Pământului. În 1991, stația spațială Salyut 7 s-a prăbușit în timp ce era încă legată de nava spațială Cosmos 1686. Mai multe resturi ale acestora au căzut peste orașul argentinian Capitan Bermudez.
Skylab, un laborator spațial de 77 de tone, a căzut pe Pământ în 1979, într-o coborâre necontrolată, iar unele piese mari au căzut la marginea orașului Perth, în Australia.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: