Sondaj. Românii nu mai au cea mai mare încredere în Biserică. Altă instituție e prima în top

FOTO: Ionuț Fantaziu
FOTO: Ionuț Fantaziu

Un sondaj INSCOP arată că Biserica a pierdut cinci procente în încrederea opiniei publice. Cercetarea, realizată pentru ziarul „Adevărul”, la o lună după tragedia din clubul Colectiv, arată că pe prima poziție în încrederea în instituțiile publice se află pompierii, cu 77,5% „încredere multă și foarte multă”.

Pe următorul loc în topul încrederii se află Armata cu 75,4% (faţă de 73,8% în septembrie) şi Jandarmerie cu 65,8% (63,7% în septembrie). De asemenea, pe poziția a patra se situează DNA cu o încredere de 61,2%, cu 1,2% în creştere faţă de septembrie.

Sondajul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“, efectuat în perioada 26 noiembrie -2 decembrie 2015, mai arată că Biserica a scăzut în topul încrederii. Astfel, 56,3% au încredere multă și foarte multă în Biserică, față de 61,2% în luna septembrie.

Scăderea vine pe fondul reacției pe care a avut-o Biserica în urma tragediei din clubul Colectiv. Preoții au fost critiați pentru absența din primele zile de după tragedie, apoi pentru reacțiile nepotrivite legate de muzica rock pe care o ascultau victimele.

Potrivit adevarul.ro, în clasamentul general, care include toate instituțiile publice, SRI ocupă poziţia a şasea cu 51,3%, în creştere cu 1% faţă de luna septembrie. Preşedinţia se menţine în continuare în topul încrederii în instituţiile politice cu 51,2% încredere multă şi foarte multă, în creştere cu aproape 5 procente faţă de sondajul precedent, tot atâtea cât a pierdut Biserica.

Instituțiile publice în care românii au cea mai mică încredere sunt Consiliul Judeţean cu 22,9% (faţă de 20,6% în septembrie), Parlamentul, cu 12,8% încredere multă şi foarte multă (faţă de 10,9% în septembrie) şi partidele politice cu 8,6% (faţă de 7,6% în septembrie), potrivit adevarul.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.