Serbia crește o ”generație de aur”. Tinerii săi fotbaliști au câștigat Cupa Mondială

Serbia a învins dramatic Brazilia în finala Cupei Mondiale Under-20, cu scorul de 2-1, după prelungiri. Este o nouă victorie majoră a acestei țări mici, pentru care sportul e o prioritate națională.

După un turneu final extrem de încins, disputat la capătul lumii, în Noua Zeelandă, tinerii fotbaliști ai Serbiei au câștigat titlul mondial printr-un gol marcat de excelentul Nemanja Maksimovici în minutul 118 al finalei cu Brazilia, după un contraatac de manual.

Scorul după 90 de minute a fost 1-1, Stanisa Mandici deschizând scorul pentru est-europeni în minutul 70, iar Andres Pereira a egalat pentru sud-americani, după o acțiune personală tipic braziliană: a driblat tot careul și a înscris cu stil.

Naționala sârbă s-a călit ca echipă în duelurile cu Ungaria, pe care a eliminat-o în ”optimi” tot printr-un gol marcat târziu, în prelungiri, și cu Statele Unite, de care a trecut după loviturile de departajare, în ”sferturi”. În finală, sârbii au rezistat asalturilor braziliene și au răspuns cu un joc plin de încredere, ambițios și foarte competent în toate fazele meciului.

Portarul Predrag Rajkovici, căpitanul echipei și titularul de la Steaua Roșie Belgrad, a fost foarte inspirat azi, blocând numeroase șuturi ale creativilor brazilieni, care au ratat al șaselea titlu din istorie la Cupa Mondială de tineret.

Serbia nu mai fusese prezentă la un turneu final de o asemenea importanță din 1987. Atunci, în Chile, o super-echipă a Yugoslaviei, cu Davor Suker, Predrag Mijatovici, Robert Prosinecki, Zvonimir Boban și Igor Stimac câștiga, la rândul ei, trofeul.

Acum, în Noua Zeelandă, au strălucit Maksimovici, Rajkovici, Zivkovici, Saponjici sau Mandici.

Spre deosebire de România, unde sportul este neglijat complet, chiar și în disciplinele cu tradiție, vecinii noștri de peste Dunăre consideră activitățile sportive a fi esențiale în procesul de dezvoltare al țării.

Cupa Mondială de tineret este cel mai important eveniment din viața unui viitor mare fotbalist. Argentinienii Diego Maradona și Lionel Messi au câștigat amândoi trofeul, care a fost ridicat și de portughezul Luis Figo sau de spaniolul Xavi.

Belgradul se pregătește de petrecere, iar o nouă echipă de aur e deja așteptată în fotbalul mare.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: