Ședințele la psiholog devin gratuite. Vor fi decontate de Casa de Asigurări

ședințele de psihoterapie
Ședințele de psihoterapie devin gratuite. Foto: Naucalpan de Juárez via Wikimedia Commons

Începând din această lună, ședinţele de psihoterapie sunt gratuite. După ani de zile în care psihologii au trimis rapoarte la Ministerul Sănătăţii, statul a decis să deconteze terapia. Medicii spun că un copil din zece are nevoie de ajutor cel puțin o dată înainte de a deveni major, relatează digi24.ro.

Claudiu are un băiețel de doi ani. În ultima perioadă, comportamentul copilului i-a dat de gândit, aşa că a cerut sfatul unui psiholog. Un sfat pe care, până la sfârşitul lunii martie, l-a plătit cu 100 de lei pe ședință.

„Având în vedere că o ședință la psiholog nu e chiar de ici, de colo, adică nu găsești un psiholog bun sub 100 de lei”, a spus el.

Specialiștii au cerut de mulţi ani introducerea consultului psihologic pe lista de gratuităţi, mai ales pentru cei mici.

„Vârsta de debut a patologiei a scăzut foarte mult în ultimii zece ani chiar și în România, astfel depresia, anxietatea sau tulburările emoționale sunt depistate mult mai timpuriu la copii. Studiile arată că medicația în colaborare cu psihoterapia are rezultate pe termen lung mult mai bune”, a explicat psihologul Cristina Costescu.

Practic, acum, orice adult sau copil care are nevoie de tratament psihologic nu trebuie să-şi mai facă griji că nu îşi poate plăti tratamentul.

Un român din cinci suferă de afecţiuni psihice

„Asiguratul, cu biletul de trimitere de la medicul de familie, se va adresa unui medic specialist care are încheiat contract pentru furnizare de servicii conexe actului medical cu un psiholog, iar aceste servicii se vor acorda la solicitarea acestui specialist prin scrisoare medicală”, a declarat Crina Grozav, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate.

Introducerea acestor servicii e un sprijin şi pentru psihiatrii din spitalele de specialitate.

„În instituțiile cu paturi suntem extrem de aglomerați cu cazuri. A mai venit în ultimul timp și această transformare a României dintr-o țară de tranzit într-o țară consumatoare de droguri”, a arătat medicul psihiatru Doina Cosman.

Un român din cinci suferă de afecţiuni psihice, iar specialiștii estimează că până în 2020 depresia va fi una dintre principalele patologii. România se află astfel pe locul al treilea într-un clasament european, după Estonia și Polonia.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Noi modele Dacia, disponibile la vânzare
Călătorie fără sfârșit. Povestea unui aventurier care și-a transformat viața într-un voiaj perpetuu
O problemă de matematică a pus în dificultate milioane de oameni