Se schimbă Legea pensiilor. Ce se întâmplă cu cei care au probleme cu dovedirea vechimii

pilonul II de pensii controverse

Un proiect de ordonanță va schimba un articol înn Legea Pensiilor care privește modalitatea de dovedire a vechimii în muncă.

Proiectul a fost trimis spre dezbatere Consiliului Economic şi Social şi priveşte perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, scrie Adevărul.

”În situaţii excepţionale determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetelor de muncă, declaratî ân condiţiile legii, angajatorul/angajatorii nu mai există sau arhiva nu mai poate fi identificată, perioadele prevăzite la art.16 li. A) pot fi valorificate pe baza informaţiilor existente în arhiva electronică creată în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările şi completările ulterioare, dacă informaţiile preluate din carnetul de muncă sunt identice cu cele scanate, din arhiva electronică”, se precizează în proiectul de Ordonanță de Urgență.

Mulți angajați din România care vor să se pensioneze și nu pot dovedi vechimea în muncă se pot adresa acum caselor de pensii.

Cu toate că documentele vechi ar fi trebuit scanate de către Casele de Pensii, acest lucru ori nu s-a întâmplat, ori treaba a fost făcută prost, acuză ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

”Casele de Pensii spun că nu pot avea încredere în corectitudinea informaţiilor. Pe scurt, bani aruncaţi, timp irosit. Sunt oameni cărora nu le pasă că se irosesc resurse. Cineva nu şi-a făcut treaba şi cineva a decis să se renunţe, oprind practic România în loc cu câţiva ani şi purtând pensionarii pe drumuri”, a mai spus Alexandru.

Totodată, ministrul Muncii a declarat, potrivit sursei citate, că programele de operare ale platformelor Casei de Sănătate, Casei de Pensii, Revisal, ANOFM sunt toate vulnerabile.

”Cred că trebuie să facem un efort strategic naţional pentru aceste infrastructuri critice, astfel încât oamenii să nu stea cu frica în sân că în momentul în care ajunge să iasă la pensie se întâmplă ceva în soft şi cine ştie ce se pierde, cine ştie ce apare… Aşa ceva este inadmisibil”, a concluzionat Violeta Alexandru.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: