Se caută în România locurile în care s-au prăbușit șase avioane în Al Doilea Război Mondial

FOTO: USAAF - U.S. DefenseImagery/Wikimedia Commons
FOTO: USAAF - U.S. DefenseImagery/Wikimedia Commons

Muzeul Național de Istorie a României va colabora cu Agenția de Evidență Prizonieri de Război/Dispăruți în Misiune, din cadrul Departamentului de Apărare a Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru o cercetare arheologică.

Proiectul își propune să stabilească locurile exacte din România în care s-ar fi prăbușit șase aeronave militare americane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Potrivit Hotnews.ro, proiectul a început în luna august și se va încheia în vara anului viitor. Vor fi implicați arheologi, istorici și cercetători români și americani. Specialiștii au investigat arheologic mai multe locuri: satul Zilișteanca (comuna Poșta Câlnău, Buzău), satul Tânganu (comuna Fundeni, Călărași) și Giurgiu. Celelalte trei puncte urmează să fie cercetate cu implicarea muzeelor din județele Dâmbovița și Argeș.

S-au făcut măsurători , s-au utilizat detectoare de metale și au fost analizate fragmente ale aeronavelor prăbușit la începutul lunii iunie 1944.

Departamentul Apărării din cadrul Guvernului Statelor Unite estimează că peste 82.000 de americani au dispărut în misiune și se fac eforturi pentru a li se găsi rămășițele.

Tot în 1944, pe 16 aprilie, un avion de bombardament cu 12 militari americani la bord s-a prăbușit în Munții Cugirului.

„Primii sosiţi la locul catastrofei au fost locuitorii satelor de munte şi ciobanii de la stânele din apropiere. Au văzut cu propriii ochi dezastrul.

Avionul era distrus aproape în întregime de explozie, trupurile soldaţilor erau arse, dezmembrate şi aruncate la zeci de metri distanţă de avion, iar obiecte personale aparţinând acestora, precum şi echipamente de război erau împrăştiate prin pădure”, a declarat unul dintre martori, Aurel Voicu, pentru Adevarul.ro.

Oamenii care au ajuns la locul catastrofei au acționat exemplat. „A fost un gest de consideraţie faţă de soldaţii morţi la datorie. Crucea pe care am ridicat-o la locul prăbuşirii este un simbol şi în memoria celor care au contribuit la recuperarea soldaţilor decedaţi”, a afirmat Aurel Voicu.

FOTO: USAAF – U.S. DefenseImagery/Wikimedia Commons

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.