Scrisoarea unei românce din SUA către Donald Trump: “Sunt mândră că părinții mei sunt imigranți”

julia t. donald trump
Julia T. a obținut locul II la concursul de eseuri organizat de publicația "Huffington Post". Foto: Julia T. / huffingtonpost.com

Julia T., o elevă de liceu de origine română din Statele Unite ale Americii, i-a adresat o scrisoare lui Donald Trump, omul de afaceri american care speră să devină candidatul republicanilor pentru alegerile prezidențiale din SUA din acest an.

Donald Trump și-a bazat campania pe un puternic mesaj anti-imigranți, pe care i-a numit „monștri” și pe care i-a asemănat cu niște „șerpi veninoși” care îi mușcă pe cei care i-au lăsat să intre în țară. Mai mult, el a cerut ca musulmanii din SUA să poarte un semn distinctiv, idee care a amintit de semnele pe care diferite minorități au fost obligate să le poarte în Germania nazistă.

Julia T. învață la un liceu din statul american Connecticut, iar în viitor vrea să studieze medicina.

Scrisoarea a fost publicată în cadrul unui concurs de eseuri numit „Adolescenți împotriva lui Trump”, organizat de publicația „Huffington Post”. Tânăra originară din România a obținut locul II în cadrul competiției.

Iată scrisoarea sa:

„Dragă Donald Trump, sunt mândră că părinții mei sunt imigranți

Părinții mei au venit în America din Munții Carpați, un loc cu mănăstiri izolate pline de spiritualitate și de fericire, cu sate bătrâne, neschimbate, unde viața era atât de dificilă și totuși atât de frumoasă. Aflată la intersecția dintre România și America, am primit valori precum ajutorarea celorlalți, dar și credința în importanța individualității; cred că trebuie să muncesc din greu ca să îmi transform visurile în realitate, dar și că trebuie să rămân modestă și să păstrez în minte faptul că sunt susținută de oameni care și-au riscat viața pentru ca eu să fiu liberă; cred că este corect să apăr lucrurile în care cred, rămânând în același timp deschisă față de idei diverse.

Sunt mândră că sunt copilul unor imigranți. Sunt mândră că părinții mei au învins sărăcia și oprimarea pentru a-și îndeplini visul american. Când Trump a spus într-un interviu oferit “Time” că este convins de faptul că „diferite țări își trimit oamenii răi în SUA deoarece își spun De ce să avem noi grijă de acești monștri, să aibă SUA grijă de ei”, eu m-am simțit jignită.

donald trump
Donald Trump. Foto: Michael Vadon (Wikimedia Commons)

Nimeni din comunitatea frumoasă, diversă și înfloritoare de români din SUA în care trăiesc nu este un monstru. Ei nu sunt oamenii răi de care vorbește Trump. Ei sunt doctori care salvează vieți, asistente care au grijă de pacienți, stomatologi care creează locuri de muncă, avocați care apără drepturile oamenilor, agenți de securitate care îi protejează pe oameni, lideri religioși care adună comunitățile laolaltă, cântăreți care își împărtășesc cultura prin muzică, ingineri aerospațiali care fac aeronave militare, studenți care învață în unele dintre cele mai bune instituții academice din țară. Ei sunt oamenii la care m-am uitat cu admirație întreaga mea viață.

Trump nu înțelege că imigranții sunt valoroși. Nu vorbesc doar de românii din America, ci și de imigranții care muncesc la ferme și care culeg mâncarea pe care o consumăm, de prietenii pe care mi i-am făcut într-o excursie în New York și care m-au învățat fraze și propoziții în limba lor, de prietena poloneză care m-a invitat în casa ei pentru a sărbători un eveniment cultural polonez și de profesorul ceh care ne-a oferit șansa să aflăm mai multe lucruri despre lume.

Ei îmi îmbogățesc viața și îmi deschid ochii pentru a vedea dincolo de realitatea imediată. Dincolo de experiențele mele personale cu imigranții, sunt personalități precum Albert Einstein, Steve Jobs (al cărui tată biologic este un imigrant sirian) sau Nikola Tesla – toți au împins tehnologia americană înainte și au inovat mai mult decât cei de dinaintea lor.

Faptul că imigranții sunt un câștig pentru America nu poate fi negat. Ei nu sunt monștri și criminali. Nu avem nevoie de un zid care să îi țină afară. Nu trebuie să îi forțăm să fie asimilați complet și să își abandoneze cultura și limba. Nu trebuie să îi tratăm inuman deoarece naționalitatea lor este alta decât a noastră. Trebuie să renunțăm la prejudecăți și să îmbrățișăm diversitatea, talentul și hărnicia pe care imigranții o aduc în țara noastră”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O româncă face 40.000 de euro după ce și-a vândut mașina și a plecat din corporație
O antreprenoare din România face 50.000 de euro dintr-o afacere lansată cu 500 de lei
Povestea adolescentului care face mii de euro după ce și-a lansat prima afacere la 12 ani