Scrisoarea lui Tăriceanu pentru Iohannis: Jos Kovesi! Jos Stanciu!

călin popescu tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu FOTO: guv.ro

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut demiterea șefei Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Livia Stanciu, și a procurorului șef al DNA, Codruța Kovesi. Tăriceanu i-a trimis în acest sens o scrisoare și președintelui Klaus Iohannis.

„Permiteți-ne mai întâi să evocăm evenimentul a cărui gravitate ne-a determinat să vă scriem. Pe 21 mai, Curtea de Apel din Bucrești a stabilit definitiv nevinovăția cetățeanului Mariana Rarinca.

Judecătorii au constatat că aceasta a petrecut mai mult de șase luni în arest preventiv pentru o faptă pe care nu a comis-o și pentru care nu au existat vreodată probe.

Doamna Rarinca, un cetățean fără influență ori legături politice, a fost arestată pe nedrept și cu sfidarea oricăror garanții constituționale de care Direcția Națională Anticorupție, condusă de Laura-Codruța Kovesi, în urma unui denunț calomnios făcut de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu”, se arată în scrisoarea trimisă de Călin Popescu Tăriceanu, semnată alături de Daniel Barbu, Petru Ehergartner, Ioan Ghișe și Nicolae Nasta.

Judecător: Nu se poate!

Senatorii semnatari spun că „există în acest moment atât suspiciunea rezonabilă, cât și indicii temeinice că președintele ICCJ și procurorul șef al DNA au utilizat abuziv întregul dispozitiv al puterii represive a statului împotriva unui cetățean obișnuit doar pentru atingerea unui interes privat de natura patrimonial”.

Judecătorul Cristi Dănileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, spune că președintele ICCJ și șeful DN nu pot fi demiși la inițiativa președintelui României.

„Cazul indicat de dumneavoastră nu e prevăzut în lege, Preşedintele ţării nu are instrumentele de a interveni în cariera magistraţilor cu funcţii de conducere de la nivelul de vârf al sistemului, tocmai pentru a se proteja independenţa acestuia chiar faţă de cel care face numirea”, arată judecătorul Dănileț, într-o scrisoare deschisă adresată senatorilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în construcții. Oferte din Suedia, Austria, Germania, Franța și Polonia
Reduceri pentru copii de 1 iunie. eMAG are promoții la jucării, haine și încălțăminte
Campioni la mărinimie. Oamenii care trudesc pentru a salva satele României

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.