Schimbările climatice pot anula progresul făcut de oameni în sănătate

Potrivit unui raport internațional, schimbările climatice actuale sunt o amenințare pentru progresul făcut în sănătate în ultima jumătate de secol.

Analiza, citată de jurnaliștii britanici de la The Guardian, susține că beneficiile obținute în domeniul sănătății după reducerea folosirii combustibililor fosili reprezintă totuși cea mai mare oportunitate de a ameliora starea de sănătate a oamenilor în acest secol.

Raportul a fost realizat de comisia Lancet/UCL pentru sănătate și schimbări climatice, care este compusă din zeci de experți din toată lumea, fiind susținută de Margaret Chan, șeful Organizației Mondiale pentru Sănătate.

”Considerăm că schimbările climatice sunt o mare problemă care este de obicei neglijată în dezbateri”, a spus profesorul Anthony Costello, directorul Institutului UCL pentru Sănătate Globală.

”Potrivit traiectoriei actuale, care poate duce la o creștere a temperaturii cu 4 grade Celsius, ne așteaptă un scenariu cu efecte serioase și chiar catastrofale pentru sănătatea oamenilor și pentru supraviețuirea umanității. Aceste efecte pot sabota toate progresele făcute în sănătate în ultimii 50 de ani. Este nevoie de acțiune imediată în următorii zece ani, altfel jocul s-ar putea sfârși”, a adăugat Costello.

Raportul analizează riscurile directe asupra sănătăți a unor fenomene naturale tot mai grave, precum canicula, seceta, inundațiile sau poluarea aerului. Experții susțin că deciziile politice – principalele bariere în drumul unei economii globale fără emisii de carbon – ar trebui luate pe considerente de sănătate și nivel de trai, nu pentru profit.

”Din punct de vedere al sănătății, există potențialul unei cauze comune – sănătatea și un nivel de trai bun pentru familiile noaste, pentru comunități și pentru țări. Aceste concepte sunt mult mai tangibile decât tonele de emisii de dioxid de carbon, dar și mai ușor de înțeles pentru populație”, se menționează în raport.

Analiza susține că reducerea emisiilor de carbon ar tăia mult din rata mortalității din cauza poluării aerului. Până în 2030, numărul deceselor premature ar fi diminuat cu 500.000 pe an, cu 1,3 milioane până în 2050 și cu 2,2 milioane până în 2100, mai ales în aglomerările urbane din țări foarte poluate, precum China și India.

Raportul atrage atenția că schimbările climatice, mai ales încălzirea globală, au deja efecte devastatoare în lume. De exemplu, în Rusia, în vara anului 2010, peste 11.000 de oameni au murit din cauza caniculei.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Revoluția prețurilor la eMAG. Cele mai mari reduceri ale verii
Locuri de muncă part-time. Program scurt, salariu atractiv
Memorie și concentrare la examene, fără pastile. Un produs natural face minuni!
Se angajează șoferi în cele mai bogate țări din Europa. Oferte de muncă din Norvegia, Danemarca și Suedia