Guvernul a aprobat Strategia Națională pentru Siguranța Rutieră pentru perioada 2016 – 2020 și un plan de acțiune pentru implementarea acesteia.
Potrivit Hotnews.ro, una dintre măsuri este aceea de a se introduce înregistrări video a examenelor pentru obținerea certificatelor și atestatelor profesionale, iar școlile de șoferi ar urma să primească din nou autorizație doar dacă minim 50% dintre cursanți au promovat examenul.
Documentul, care se află în dezbatere publică, propune și să se permită dreptul de a da examenul pentru permisul auto doar celor care au absolvit învățământul obligatoriu, de 10 clase.
În același timp, se vorbește și de crearea unui cadrul legal necesar pentru a-i reabilita și consilia pe șoferii cu abateri grave și repetate de la normele rutiere, mai ales în cazul conducătorilor auto profesioniști.
Vor îmbunătățite și evaluările medicale și psihologice pentru obținerea permisului auto, prin actualizarea periodică a baremelor de evaluare și eliminarea posibilităților de obținere a avizelor în mod fraudulos. De asemenea, după o anumită vârstă, controalele medicale pentru șoferi se vor face mai des.
Guvernul mai propune și ca mașinile implicate în accidente rutiere să aibă parte de o inspecție tehnică de siguranță înainte de repunere în circulație, iar șoferii și operatorii de transport, în caz de abateri, să fie sancționați.
În ceea ce privește sancțiunile pentru nerespectarea legislației rutiere, Guvernul vrea să întărească sistemul de amendare cu ajutorul „sistemelor automate, propunând analizarea și adoptarea modelului statelor membre UE care înregistrează procente maxime de încasare pe aceste tip de constatare a contravențiilor”.
În ceea ce priveşte coordonarea instituţională, Planul de Acţiuni aferent Strategiei include măsuri pe termen scurt (1-2 ani) şi termen mediu (3-5 ani) pentru îmbunătăţirea sistemului de intervenţie la accidente şi a asistenţei medicale de urgenţă, între care asigurarea funcţionalităţii serviciilor specializate de urgenţă într-un spaţiu comun, prin colocarea dispeceratelor de urgenţă, cât şi prin unificarea dispecerizării resurselor pe domenii de intervenţie (medical, ordine publică, etc.) şi elaborarea unor scheme de intervenţie mai clare, transmite Guvernul.
De asemenea, pentru dezvoltarea bazei materiale a unităţilor de intervenţie este prevăzută, pe termen scurt, îmbunătăţirea dotării cu autospeciale pentru descarcerare, ambulanţe, iar pe termen mediu, îmbunătăţirea dotării serviciilor de urgenţă cu elicoptere.
Vă invităm să faceți parte din comunitatea noastră de cititori
Recomandările editorilor GreatNews:
Proiect de Guvern. Dispar mașinile de pe trotuare și noi reguli pentru ridicarea lor
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: