Scandalul Volkswagen. Mașinile germane au poluat ilegal într-un an cât toată industria din România în trei

Volkswagen este implicată într-unul dintre cele mai mari scandaluri de poluare din istorie (volkswagen.ro)
Volkswagen este implicată într-unul dintre cele mai mari scandaluri de poluare din istorie (volkswagen.ro)

Celebrul constructor german de automobile este implicat într-un scandal uriaș de poluare, care a trimis un milion de tone de substanțe toxice în atmosferă, în Europa impactul fiind cel mai mare.

Volkswagen a dotat 11 milioane de mașini cu un sistem de ”măsluire” a datelor despre emisii, înșelând autoritățile de reglementare a poluării.

Emisiile suplimentare provocate de aceste mașini echivalează cu un milion de tone de poluare în fiecare an, de aproximativ trei ori mai mult decât toate emisiile făcute de termocentralele, vehiculele, industria și agricultura din România.

Directorul Volkswagen, Martin Winterkorn, este sub mare presiune, liderii companiei urmând să se întâlnească azi într-o ședință tensionată, care să pună bazele unei întâlniri a Consiliului de Administrație care va avea loc vineri.

În total, potrivit ziarului britanic ”The Guardian”, compania germană este responsabilă cu eliberarea în atmosferă a 1.039 milioane de tone de oxizi nitrici în fiecare an. Drept comparație, cea mai mare termocentrală din Europa de Vest, cea de la Drax, din Anglia, emite doar 39 de mii de tone de noxe.

Pagubele făcute de Volkswagen sunt mai pregnante în Europa, deoarece aici modelele diesel sunt mai răspândite. Vehiculele VW implicate în scandal emit noxe cu până la 40 de ori peste limita admisă.

Acțiunile companiei au scăzut cu 10 procente ieri și o treime, aproximativ 25 de miliarde de euro, din cota de piață a fost pierdută vineri, când scandalul a ieșit la iveală.

Mai mulți procurori generali, printre care și cel din New York, formează un grup de investigare a scandalului. Volkswagen se așteaptă la restricții și sancțiuni usturătoare.

Ce trebuie să știți despre NOx

Oxidul nitric sau monoxidul de azot (NO) și dioxidul de azot ( NO2) sunt prezente în emisiile diesel și provoacă probleme de sănătate și sunt nocive și mediului înconjurător.

Concentrații înalte de dioxid de azot pot provoca inflamații ale căilor respiratorii și pot reacționa pentru a crea alți compuși poluanți.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Trei medalii pentru elevii români la Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului
Psiholog: Temele pentru acasă fac mai mult rău decât bine
Ce salarii sunt în Armata Română
eMAG începe Revoluția Prețurilor. Reduceri ca de Black Friday
Locuri de muncă în Anglia. Se caută lucrători în depozite, salarii de peste 1500 de euro