Peste 50% din mașinile second hand vândute în România au probleme

Se lucrează la Taxa auto 2018 FOTO: Michal Jarmoluk/Pixabay.com
FOTO: Michal Jarmoluk/Pixabay.com

De la începutul acestui an, au fost înmatriculate în România peste 426.000 de autoturisme second hand, importate. Potrivit unei analize Profit.ro, sunt cu 70% mai multe mașini second hand intrate în România decât în aceeași perioadă a anului trecut. Practic, se poate spune că este cel mai bun an din istorie pentru vânzătorii de mașini second-hand, cunoscuți și ca „samsari”.

Datele AutoDNA, o platformă online care adună în jur de 75% din toate automobilele înmatriculate în Europa, arată că foarte multe mașini second hand aduse în România au în istoric avarii sau kilometrajul dat înapoi.

Cel mai des, clienții AutoDNA cer rapoarte pentru mașini Volkswagen, iar pentru aproape 50% din cereri s-a constatat că a avut avarii sau sunt neconcordanțe în ceea ce privește kilometrajul. De asemenea, la mașinile Audi vândute de samsari, verificate prin platforma AutoDNA în 72% din cazuri au apărut probleme de istoric.

Guvernanții lucrează la taxa auto 2018, care să oprească avalanșa de mașini la mâna a doua, care vin din țările vestice. Casa de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC) a transmis un comunicat prin care a anunţat că România are nevoie rapid de o strategie eficientă de impozitare a autoturismelor pentru a stimula înnoirea parcului auto, după ce eliminarea taxei de timbru în februarie a accelerat creșterea importurilor de mașini rulate.

Grupul de lucru constituit la nivelul Ministerului Mediului, care lucrează la taxa auto 2018, a identificat două variante de aplicare a acestei taxe. Este vorba fie de taxarea o singură dată pe toată durata de viaţă a autovehiculului, fie anuală şi în funcţie de nivelul de poluare pentru tipul respectiv de autovehicul.

Șeful Direcției Impozite și Taxe Locale din Ministerul Finanțelor Publice, Gheorghe Marinescu, a declarat că sistemul de taxare al mașinilor este același existent înainte de 1990, după eliminarea taxelor de mediu, doar că s-a schimbat modul de calcul în funcție de capacitate cilindrică în urmă cu 10 ani.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.