S-a inventat betonul pe care nu se pune gheața sau zăpada

Un amestec special de beton nu lasă să se formeze gheața și topește zăpada, fără vreun produs chimic. Betonul conductor, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Nebraska-Lincoln, este în mare parte la fel ca betonul obișnuit.

Diferenţa constă în folosirea în proporţie de 20 la suta de așchii de oțel și particule de carbon, care dau suficient de multă conductivitate mixturii încât poate topi gheaţa si zăpada fără a altera proprietăţile materialului obişnuit, potrivit Știrile TVR.

Betonul conductor, invetat de inginerul Chris Tuan, este în prezent în curs de evaluare de Administrația Federală SUA a Aviației, întrucât industria aeronautică este foarte interesată să poată deszăpezi zonele adiacente pistelor.

Betonul a fost supus la experimente din 2002. Administrația Drumurilor din Nebraska a trasformat podul Roca Spur în prima construcție din lumea care folosește betonul conductor.

„Podurile îngheaţă întotdeauna primele, deoarece sunt expuse la condiţiile meteo pe ambele părţi. Nu este eficient sa construim drumuri intregi utilizând acest tip de beton conductor, însă el poate fi folosit in locaţii cheie, reducând costurile cu deszăpezirea, cu repararea gropilor apărute după anotimpul rece şi în general, cu întreţinerea construcţiei respective”, a declarat Tuan, citat de Știrile TVR.

Potrivit inginerului, betonul nu este periculos pentru mediu, așa cum este sarea sau alți compuși chimice. Potrivit unor calcule, energia utilizată pentru a ține podul Roca Spur fără zăpadă în timpul unei furtuni de aproximativ 3 zile costă aproximativ 250 de dolari.

Un alt beneficiu al betonului este că include mineralul magnetit, care înlocuiește calcarul și nisipul, iar amestecul conductor obţinut reușește să protejeze împotriva undelor electromagnetice, inclusiv cele radio-frecvență utilizate de telefoanele mobile.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.