Referendumul este invalid. Absenteismul masiv al românilor, un mesaj dur pentru politicieni și Biserică

Prezența la referendum rămâne mică în toată țara. Foto: ziaruldeiasi.ro

Doar puțin peste 3,7 milioane de români au votat la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție. Pentru validare, consultarea cetățeanească avea nevoie încă aproape 2 milioane de voturi.

La nivelul țării, prezența la vot a fost de 20,41%.

În total au votat 3,73 milioane de români la referendum, cu nici un milion mai mulți decât cei care semnaseră petiția Coaliției pentru Familie prin care se dorea redefinirea familiei în Constituție, din uniunea dintre soți în uniunea dintre un bărbat și o femeie.

Scrutinul a fost lipsit de evenimente majore de fraudă. Prezența la vot a fost slabă în ambele zile ale referendumului, pragul de 30% dovedindu-se a fi prea înalt pentru această inițiativă.

Un singur județ – Suceava – a reușit să treacă, cu puțin, de 30% în ceea ce privește prezența la urne, în timp ce Dâmbovița și Bihor au fost foarte aproape de a-l atinge.

La celălalt capăt al clasamentului se situează județul Covasna, unde doar 8,5% dintre alegători au ales să își exercite dreptul de a-și spune părerea pe marginea acestui subiect.

Este o lovitură puternică primită de politicienii români, care au fost printre cei mai sârguincioși alegători la referendum, dar și pentru Biserică, principalul susținător al inițiativei.

Românii nu s-au înghesuit la urne nici în a doua zi de referendum

Cea mai bună rată a participării din România s-a înregistrat în Dâmbovița, cu puțin peste 17%, în timp ce cea mai mică este în Covasna, unde nu s-a atins nici măcar pragul de 5%.

Pentru ca referendumul să fie validat mai sunt nevoie de încă 3,5 milioane de voturi.

Majoritatea alegătorilor au ales să voteze pe listele permanente – peste 1,8 milioane -, în timp ce 240.000 de alegători au folosit listele suplimentare, iar urna mobilă a fost solicitată în doar 30.000 de cazuri.

La ora 10:00, prezența la vot la referendumul pentru familie nu se apropia nici măcar de jumătate din numărul celor care au semnat petiția care a dus la organizarea acestuia.

După o zi și trei ore de activitate, secțiile de votare din întreaga țară au raportat o prezență medie la vot de doar 7,24%.

Până duminică, la ora 10:00, cu 11 ore înainte de închiderea urnelor, votaseră 1.324.642 români, după cum urmează:

  • Votanți pe liste permanente: 1.137.243
  • Votanți pe liste suplimentare: 162.067
  • Votanți cu urna mobila: 25.332

Este totuși o creștere față de primele trei ore ale zilei de sâmbătă, când au votat mai puțin de 1 procent din alegătorii înscriși. Duminică, până la ora 10:00, au mers la urne 1,5% din numărul total al votanților.

A votat și șeful liberalilor

Politicienii, care ieri au făcut coadă la urne, au continuat să vină și azi la vot. Ludovic Orban, președintele PNL, a pus și el ștampila pe buletinul de vot.

”Tema referendumului de astăzi este o temă, din punctul meu de vedere, extrem de importantă pentru că este vorba despre cum este constituită celula de bază a societăţii, familia, mai precis iniţiativa este de a defini în Constituţie modul în care era definit în legislaţie, modul în care se realizează căsătoria, respectiv între un bărbat şi o femeie”, a declarat liderul liberalilor.

Procesul electoral decurge fără probleme în întreaga țară. Sâmbătă s-au înregistrat doar mici probleme, au anunțat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: