3 afaceri profitabile cu arbuști fructiferi. Câți bani se fac cu mure, zmeură și cătină

Murul rămâne una dintre cele mai profitabile culturi agricole și în 2018. Foto: adonyig / Pixabay
Murul rămâne una dintre cele mai profitabile culturi agricole și în 2018. Foto: adonyig / Pixabay

Afacerile cu arbuști fructiferi pot fi începute pe suprafețe mici și dezvoltate apoi, pentru a susține lejer viața unei familii.

În acest articol, vom oferi detalii despre afacerile cu mure, zmeură și cătină și vom insera linkuri utile celor care vor să înființeze o astfel de cultură.

Afaceri cu arbusti fructiferi – plantația de muri

Pentru o plantație de muri întinsă pe jumătate de hectar (un pogon) aveți nevoie de aproximativ 3500 de butași. Prețul mediu al unui butaș de calitate este de 5 lei, astfel încât investiția inițială, pentru această suprafață, ar fi de 17.500 de lei.

O plantație de mure ajunge la maturitate abia după patru ani de la plantare, însă recolte mai mici sunt obținute și în primii ani.

În anul patru, recolta de mure poate ajunge și la 15 tone de fructe la hectar. În anul trei, unii fermieri au raportat chiar și recolte de 7 tone la hectar. Un kilogram de fructe se vinde, în funcție de sezon, cu sume cuprinse între 8 și 30 de lei.

Cum noi am pornit de la exemplul unei culturi pe o jumătate de hectar, vom face în continuare o simulare de profit pe această suprafață. La o producție de 3500 de kilograme de mure și la un preț al murelor de 10 lei pe kilogram, agricultorul ar încasa 35.000 de lei pe an, bani din care ar trebui să scadă doar cheltuielile de tăiere și întreținere a tufelor de muri și, mai ales, cele de culegere a fructelor.

Afaceri cu arbusti fructiferi – plantația de zmeur

Plantația de zmeur se aseamănă mult cu cea de mur, însă are avantajul că intră ceva mai rapid pe rod. Se obțin producții de 1-2 tone la hectar chiar din anul doi de viață. Anii 4-8 de după plantarea reprezintă perioada cu recoltă maximă, în care fermierul va culege, anual, șase, opt sau chiar zece tone de mure.

Pentru înființarea unei culturi pe jumătate de hectar aveți nevoie tot de aproximativ 3500 de plante. Costul mediu este de circa 6 lei.

Atât la mur, cât și la zmeur trebuie luată în calcul și investiția în spalieri și sârmă, aceasta din urmă urmând să fie suportul lăstarilor.

Afaceri cu arbusti fructiferi – plantația de cătină

Butașii de mur și zmeur au producții mai slabe după anul 10-12 de la plantare, însă există un arbust fructifer care dă recolte foarte bune chiar și după 20 de ani de la plantare.

Pentru cultivarea unei jumătăți de hectar cu cătină, investiția inițială este de circa 7000 de lei. Producția, în anul șapte de după plantare, ajunge la 20 de tone le hectar. Însă, nu trebuie să vă gândiți că, până atunci, nu veți recolta mai nimic. Se recoltează câteva tone la hectar și în anii 2-6 de după plantare.

Prețul unui kilogram de cătină este de circa 7 lei pe kilogram. La o producție medie de 6 tone le hectar, vom obține pe suprafața aleasă de noi pentru acest exemplu – jumătate de hectar – o recoltă de 3 tone. În acest caz, fermierul ar avea venituri de 21.000 de lei.

Dacă acest articol v-a fost util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

10 sfaturi pentru plantarea unui pom fructifer
Premieră mondială: Românii fac teste auto pe Google Street View
Românul care și-a construit casa în formă de dom. Cât l-a costat

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.