România, prinsă cu pantalonii în vine de Ziua Mondială a Toaletelor

O toaletă din România ”lucrului bine făcut”, mai precis, din localitatea Budieni (Foto: Ionuț Fantaziu)
O toaletă din România ”lucrului bine făcut”, mai precis, din localitatea Budieni (Foto: Ionuț Fantaziu)

Un studiu publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Toaletelor arată că România este pe locul 3 într-un top al țărilor dezvoltate cu cei mai mulți oameni care nu au acces la toalete igienice.

Potrivit datelor adunate de WaterAid, în Sudanul de Sud este aproape imposibil să găsești o toaletă la standarde normale. Nouă din zece cetățeni ai acestei țări își fac nevoile în condiții oribile.

Raportul a numărat toaletele igienice care separă dejecțiile umane de contactul cu oamenii. Acest lucru poate fi făcut cu ajutorul unui mecanism mecanic sau manual, care trimite materia excretată într-un sistem de canalizare, o fosă septică sau o latrină.

Topul este dominat de țările africane. Peste 85% din locuitorii din Niger, Togo, Madagascar, Ciad, Sierra Leone, Ghana și Congo nu își fac nevoile în condiții igienice.

În ceea ce privește topul țărilor cu cele mai mici proporții de toalete igienice la numărul de locuitori, România ocupă un dezonorant loc 3.

În prezent, potrivit ierarhiei citate de The Guardian, unul din cinci români nu își poate face nevoile într-un mediu acceptabil.

Pe primul loc în top este Rusia (27,8%), iar pe poziția secundă este Moldova (23,6%). După România (20,9%) vin Bulgaria (14%), Letonia (12,2%) și Irlanda (9.5%).

În anul 2015, peste 2,3 de miliarde de oameni nu au acces la o toaletă curată și sigură.

Vinerea Neagră 2015. 100 de magazine online de urmărit de Black Friday