România, numită „Statul Islamic al Uniunii Europene” la un miting din Budapesta

monumentul secuilor martiri
Monumentul Secuilor Martiri. Foto: Sie via Wikimedia Commons

Aproximativ 500 de persoane care au participat ieri la un miting în Piața Eroilor din Budapesta în memoria unor martiri secui executați pe 10 martie 1854 au adoptat o petiție în care îi cer premierului român Victor Ponta să înceapă negocieri cu privire la statutul administrativ al Ținutului Secuiesc, relatează agerpres.ro.

”România este Statul Islamic al Uniunii Europene a secolului XXI”, a declarat pentru MTI liderul Societății pentru Ținutul Secuiesc Arpad Gyorgy-Mozes, susținând că autoritățile române ”decapitează” săptămânal drepturi democratice precum libertatea de exprimare și de întrunire sau cel de identitate națională.

Oamenii au protestat și față de interdicția impusă de primarul orașului Târgu Mureș de a organiza un eveniment similar celui din capitala ungară.

Liderul Societății pentru Ținutul Secuiesc a declarat în timpul demonstrației de la Budapesta că secuilor din România le este interzisă libertatea de exprimare și a insistat că autoritățile române au în vedere distrugerea patrimoniului arhitectonic al secuilor.

Din cauza incidentelor violente de anul trecut de la Târgu Mureș, autoritățile locale nu au mai aprobat în acest an marșul pe străzile orașului cu ocazia Zilei Libertății Secuiești, sărbătorită pe 10 martie, potrivit „Vocea Transilvaniei”.

În schimb, a fost aprobată comemorarea secuilor martiri la Monumentul Secuilor Martiri din oraș. Ieri, peste 400 de persoane au participat la această comemorare, au aprins lumânări și au lăsat flori la monument, fără să existe vreun incident.

Monumentul Secuilor Martiri a fost ridicat pentru a aduce omagiu revoluționarilor executați în 1854 (Gálffy Mihály, Horváth Károly, Bágyi Török János, Bartalis Ferenc, Várady József), după căderea revoluției maghiare din 1848–1849.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cel mai periculos traseu din lume se redeschide pentru public
Știința superbă. Imaginile prin care înțelegi lumea mai ușor
Tezaur geto-dacic, descoperit la Bujoreni