Tezaur geto-dacic, descoperit la Bujoreni

În localitatea vâlceană Bujoreni a fost descoperit un tezaur geto-dacic din perioada secolelor III și II, înainte de Hristos. Tezaurul cuprinde 179 de monede de argint, dintre care 178 tetradrahme geto-dacice, care au chipul lui Filip al II-lea, și o drahmă de pe vremea lui Alexandru cel Mare.

„Cele 178 de monede (tetradrahme) sunt de tip Prundu-Jiblea. În cele două localități au mai fost descoperite astfel de tezaure monetare. Însă, spre deosebire de aceste tezaure monetare de la Prundu și Jiblea, tezaurul de la Bujoreni este unul compact, deoarece nu s-au descoperit mai multe tipuri de monede.

Celelalte tezaure aveau câte trei-patru tipuri de monede, adică tipul Prundu-Jiblea, tipul Adâncata. Cele 178 de monede (tetradrahme) pe avers îl reprezintă, probabil, pe Filip al II-lea Macedoneanul, iar pe revers sunt două ipoteze pe care numismații le-au înaintat.

Este vorba despre Călărețul Olimpic sau Călărețul Trac. Moneda singulară este inscripționată, iar acest lucru reprezintă un fapt deosebit, ceea ce ne face să credem că dacă cele 178 de monede sunt unitare ca formă și dimensiune, credem că s-ar putea să fie de pe vremea lui Alexandru I sau, ulterior, după câțiva ani, de pe vremea unui general al său, Seleucos I, reprezentați pe avers, iar pe revers este reprezentat un personaj întronat.

Este de menționat faptul că astfel de tezaure monetare de asemenea dimensiuni nu găsim decât în Oltenia de Nord”, a specificat directorul Muzeului Judetean Vâlcea, Claudiu Tulugea, pentru jurnaliștii de la Monitorul de Vâlcea.

Autoritățile locale speră ca pădurea să nu fie luată la răscolit după această descoperire. Tezaurul ar fi fost găsit într-o zonă despre care se spune că ar fi fost drumuri comerciale pe care le foloseau dacii pentru care.

SURSA FOTO: Theodore Scott/Flickr

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.