Ratele la Prima Casă ar putea crește cu până la 40%

FOTO: Ionuț Fantaziu
FOTO: Ionuț Fantaziu

Economistul șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, spune că revenirea inflației ar putea urca ROBOR (dobânda la trei luni din piața interbancară) de la 0,75%, cât este în prezent, până la 3%.

„Imaginaţi-vă că ROBOR-ul ăsta este minim istoric.(…) Creditele Prima Casă ar putea avea rate mai mari cu 30 40% până la finele anului următor (…) Începând cu mai-iunie noi ne aşteptăm la o accelerare destul de rapidă a inflației anuale datorită efectului de bază, iar la finalul anului să se regăsească inflația în latura pozitivă, 0,5% este proiecţia noastră pentru finalul anului, iar anul următor să revină undeva la doi şi ceva, ceea ce nu este deloc o inflație mică”, a declarat Ionuț Dumitru, citat de wall-street.ro.

Proiecția BNR la sfârșitul anului 2017 arată o inflație de 2,7%. „Scăderea Robor este legată de nivelul inflaţiei şi lichiditatea pieţei. Inflaţia este şi ea la nivelul minim de după 1990, iar aşteptările dezinflaţioniste sunt ridicate după modificarea TVA de la 20%, deci este normal ca tranzacţiile pe piaţa interbancară să reflecte acest lucru”, declara la începutul anului analistul economic Dragoş Cabat, managing partner al RisCo, citat de Digi24.ro.

Însă creșterea creditării în lei ar putea determina BNR să acorde o atenție sporită limitării volatilității dobânzilor, eliberând banca centrală de constrângerile din piaţa valutară, unde în anii trecuţi a fost nevoită să asigure o volatilitate redusă a cursului de schimb din cauza volumului ridicat de credite în valută, a spus Ionuţ Dumitru.

Evoluţia stocului de credite a revenit în teritoriu pozitiv, cu un avans de 2,5% în aprilie (faţă de aceeaşi lună a anului trecut).

Creditele în lei au înregistrat în acest interval o creştere de 21,1%, iar cele în valută un declin de 12,8%.

„Un lucru foarte bun că se mută creditarea din valută către lei atât pe volume noi (…) şi în plus se mai întâmplă şi procesul de conversie a creditelor existente în lei. În contextul ăsta, stocul de credite în valută a scăzut, coboară rapid şi este deja sub 50%. Acest lucru reduce din vulnerabilităţile economiei, reduce din constrângerea pe care politica monetară o avea la nivelul cursului de schimb. Politica monetară a fost constrânsă de această pondere foarte mare a creditului în valută”, a mai spus economistul şef al Raiffeisen Bank, pentru wall-street.ro.

giphy (2)