Radu Mazăre și Darius Vâlcov au fost arestați

Radu Mazăre. Foto: Ionuț Fantaziu
Radu Mazăre. Foto: Ionuț Fantaziu

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, potrivit unei decizii luate astăzi de instanţa supremă. Înalta Curte de Casație și Justiție a aprobat astăzi și cererea Direcției Naționale Anticorupție de arestare preventivă pe numele lui Darius Vâlcov, decizia fiind definitivă, relatează digi24.ro.

Deoarece Darius Vâlcov se află de șapte zile în arest la domiciliu, fostul ministru va sta următoarele 23 de zile în arestul Poliției Capitalei. Procurorii îl acuză pe Vâlcov că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini firme pe care le administra prin interpuşi.

În cazul lui Radu Mazăre, judecătorii au admis contestaţia procurorilor DNA la o decizie prin care, în 17 martie, un alt complet de judecată decisese cercetarea în libertate a edilului Constanţei.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, este cercetat pentru trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. Potrivit DNA, prin contractele semnate, el a adus Primăriei Constanţa un prejudiciu de 26 de milioane de euro.

În acest dosar, procurorii anticorupție au dispus şi punerea în mișcare a acțiunii penale față de omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinski, aflat deja în arest preventiv, într-un alt dosar, pentru trei infracțiuni de complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, „în perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța”.

Recomandările editorilor GreatNews:

Un francez, cucerit de România. „Singura țară din Europa unde mai poți descoperi o lume reală”
Un român, lăudat de presa irlandeză pentru că a returnat 1.500 de euro găsiți la gunoi
Imagini uimitoare cu ghețarii pe cale de dispariție

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.