Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunțat că programul Rabla 2017, care cuprinde „Rabla” și „Rabla Plus”, va demara imediat ce se vor încheia perioadele de dezbateri publice și sesiunea de validare a producătorilor, în jurul datei de 10 mai.
„Îi anunț pe toți românii care au mașină mai veche de 10 ani că, probabil în jurul datei de 10 mai, vor putea să acceseze programele „Rabla” și „Rabla Plus”.
În momentul în care dezbaterea publică este gata, pe data de 24 aprilie, să fim gata și cu Ghidul, și cu procedura întocmai. Am reușit și chiar ne-am dorit să lansăm deodată ambele programe, atât „Rabla”, cât și „Rabla Plus”, undeva în jurul datei de 10 mai, pentru că de data aceasta cetățenii sau persoanele juridice care doresc să-și achiziționeze o mașină electrică beneficiază de o primă de 10.000 de euro și au posibilitatea să beneficieze și de cei 6.500 de lei care înseamnă prima de casare”, a spus ministrul Gavrilescu, despre Rabla 2017, la Antena 3.
Bugetul pentru Rabla 2017 este de 180 de milioane de lei, iar prima de casa este de 6.500 de lei. De asemenea, pe lângă programul Rabla 2017, ministrul a anunțat că va demara un proiect destinat mașinilor electrice.
„Programul „Rabla Plus” este, într-adevăr, puțin diferit în ceea ce privește Ghidul de finanțare, ținând cont că suma este, din câte cunosc, aproape cea mai mare din Europa pentru motoarele electrice. Dorim să scăpăm de poluarea din marile orașe și cât de mulți români să poată să acceseze acest program.
Rabla 2017. Rețea pentru mașinile electrice
În paralel, Ministerul Mediului finanțează tot prin programul de la Administrația Fondului de Mediu și rețelele prin care putem să ne alimentăm. Cred că orașul pilot care o să beneficieze de o astfel de rețea va fi chiar Capitala, pentru că în felul acesta dăm și un exemplu.
Avem o Capitală minunată, dar care trebuie să scape de poluare și lucrul acesta este extrem de important”, a mai adăugat ministrul Mediului.
Rabla 2017 vine cu o noutate față de programele din anii trecuți. Mai exact, au fost introduse praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achiziția cărora se poate obține prima de casare.
Astfel, cuantumul primei de casare va fi de 6.500 de lei și se va acorda în funcție de cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al autovehiculului nou achiziționat, în regim de funcționare mixt, după cum urmează: în anul 2017, pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km; în anul 2018, pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km; în anul 2019 pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 110 g CO2/km.
Rabla 2017. Ce eco-bonusuri sunt pentru mașinile electrice
Rabla 2017 mai prevede că la prima de casare de bază se poate adăuga un eco-bonus de 1.500 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt.
De asemenea, Rabla 2017 mai prevede că valoarea ecotichetului acordat celor care vor să-și achiziționeze un autovehicul nou 100% electric va fi, în acest an, de 45.000 de lei, în timp ce pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km, se va acorda un voucher de 20.000 de lei.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: