AcasăAlegerile editorilorProfesoară reclamată de vecini la ANAF pentru că dă meditații "la negru"

Profesoară reclamată de vecini la ANAF pentru că dă meditații “la negru”

-

O asociaţie de proprietari a transmis în luna mai a acestui an un denunţ către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în care arată că o locatară oferă contra cost meditaţii la matematică, fără să declare veniturile şi fără să plătească impozitele şi contribuţiile aferente acestora, şi cere instituţiei să efectueze cercetări „pentru confirmarea faptelor semnalate şi luarea măsurilor legale“, anunță adevarul.ro.

„Doamna XXX cu precădere în week-end primeşte mai multe persoane tinere cărora le acordă contra cost meditaţii la matematică înregistrând astfel venituri în mod regulat, dar fără a fi fiscalizate sau declarate. Pentru sumele de bani de mai sus nu a depus nicio declaraţie fiscală şi nu a achitat niciun impozit către bugetul de stat şi către bugetul asigurărilor sociale de stat“, se arată în documentul obţinut de jurnaliștii de la „Adevărul“.

Reprezentanţii asociaţiei de proprietari cer Fiscului să efectueze „cercetări pentru confirmarea faptelor semnalate şi luarea măsurilor legale care se impun“ şi să-i informeze asupra modalităţii de soluţionare a denunţului.

„Este adevărat că suntem interesaţi de informaţii care pot fi introduse în bazele de date care sunt folosite în analizele de risc, însă pentru a fi supus controlului trebuie să depăşească pragul de semnificaţie fiscală“, au declarat surse din ANAF pentru „Adevărul“.

Orice cetaţean sau organizaţie legal constituită poate semnala posibile cazuri de evaziune prin sesizare scrisă sau în format electronic transmisă către ANAF. Românii pot transmite Fiscului informaţii privind posibile fapte de evaziune urmând o procedură specifică. Acuzaţiile trebuie să fie întemeiate. În caz contrar, reclamanții riscă pedepse.

Denunțarea fraudelor fiscale, încurajată în SUA

„În funcţie de aspectele sesizate, se dispune pregătirea controlului atât în ceea ce priveşte stabilirea unor obiective minimale, cât şi în ceea ce priveşte stabilirea necesarului de personal şi/sau a momentului optim pentru declanşarea verificărilor“, arătau reprezentanţii ANAF, în 2013, pentru ziare.com.

Apoi, în functie de aspectele constatate, operaţiunea se poate finaliza cu măsurile legale de natură contravenţională (amenzi şi sanctiuni complementare, după caz) sau chiar cu sesizarea organelor de cercetare/urmărire penală competente, dacă este constatată săvârşirea unor fapte de natură penală.

La finalizarea verificărilor privind aspectele semnalate, petentul va fi informat în legatură cu rezultatele verificărilor. Nu pot fi însă furnizate informaţii concrete privind constatările organelor de control, acestea aflându-se sub incidenţa secretului fiscal.

Practica denunţului suspecţilor de evaziune către autorităţile abilitate este încurajată în multe ţări din întreaga lume. În SUA, de exemplu, funcţioneaza sistemul „turnătorului“ („Whistleblower“), prin care cel care denunţă o fraudă fiscală poate primi între 15% şi 30% din dauna care a fost prevenită sau recuperată.

anaf
Reclamație la ANAF. Foto: adevarul.ro

reduceri emag

Recomandările editorilor GreatNews:

Mari reduceri la mii de cărți, pe eMAG
Cele mai mari reduceri la televizoare de la eMag
Locuri de muncă pentru români în străinătate: Ce posturi sunt disponibile în Germania

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Andreea Dogar
Andreea Dogarhttps://greatnews.ro/
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.

2 COMENTARII

  1. Doamnă Andreea Dogar, vă propun să dezbateți umătoarea problemă: dicriminarea românilor în propria țară – subiecte ?? cred că dacă doriți găsiți zeci, dacă nu chiar sute. Referitoar la profesoara care a fost reclamată – SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT ESTE ÎN AȘA FEL FĂCUT ÎNCÂT NU POȚI FACE PERFORMAȚĂ ALTFEL, O ALTĂ CAUZĂ AR FI SALARIILE MICI. Da, știu o să spuneți că și alte categorii lucrează pe salarii mici dar PE de altă parte nu poți compara munca unui profesor cu nici o altă muncă. Dau un exemplu: pentru 40 de minute de predat un profesor trebuie să se pregătească cel puțin 3 ore. Dar asta nu ai de unde știi, decât dacă predai. Pe de altă parte, dacă sunt atâția copii buni la învățătură în România, lor li se datorează deoarece chiar cu un sistem prost și salarii mici tot fac performanță. Tu ai ajuns unde ești tot datorită profesorilor.

  2. Asa povesteau si ai mei ca se intamplau lucrurile pe vremea lui “raposatu’ “. Evolutie 0, ba as indrazni chiar sa spun ca acest capitalism prost inteles ne-a inrait si dezbinat atat de rau incat am involuat.

Comentariile sunt închise.

RĂMÂI MEREU CONECTAT CU NOI

302,134FaniÎmi place
391CititoriConectați-vă
122AbonațiAbonați-vă
52FollowersFollow

CINE, CE, CUM?

De ce sunt Israel și Iran țări inamice

0
Israelul a atacat zeci de ținte nucleare și militare din Teheran. Au fost uciși mai mulți generali iranieni și oameni de știință care ar...

TOP 7 cei mai ieftini furnizori de energie electrică în 5...

0
De la 1 iulie 2025, odată cu liberalizarea pieței de energie electrică, unii românii vor plăti facturi duble pentru electricitatea consumată. Practic, plafoanele de...

De ce Ilie Bolojan nu ar mai vrea să fie premier...

0
Președintele Nicușor Dan a declarat că există posibilitatea să fie numit un premier tehnocrat în cazul în care liderii partidelor politice nu își vor...