Primul demnitar român care anunță că va merge cu bicicleta la serviciu

Valentin Mircea FOTO: Facebook/pagina personală
Valentin Mircea FOTO: Facebook/pagina personală

Șeful Corpului de Control al primului-ministru, Valentin Mircea, spune că premierul Dacian Cioloș merge fără coloană oficială și girofaruri, iar unii miniștri vin la serviciu cu metroul. Anunță că și el va renunța la autoturismul de serviciu și va merge cu bicicleta, metroul sau Uber.

„De astăzi renunț la autoturismul de serviciu și voi merge la birou și de la birou cu Uber, metrou sau bicicleta. Veți vedea în curând, în urma raportului de control la Sucursala transporturi auto a RAAPPS, cea care pune la dispoziție autoturisme pentru guvern, la preturi foarte mari și fără licitație, ce m-a determinat să fac asta.

Moda 1 demnitar = 1 mașină de serviciu, cu tot cu șofer, drenează sume imense din banii de la buget în fiecare lună. Sunt instituții care nu au hârtie pentru imprimantă, dar au o mulțime de șefi și șefuleți care nu renunță la auto de serviciu, care este considerată un adevărat drept, iar renunțarea la aceasta este un tabu.

Măcar în mediul privat, punerea la dispoziție a unui autoturism poate fi supusă impozitării, dacă persoana îl folosește pentru transportul spre birou și spre casă”, spune Valentin Mircea pe Facebook.

Șeful Corpului de Control al primului-ministru mai arată că pentru demnitarii europeni a devenit o normalitate să meargă cu mijloacele de transport în comun la serviciu.

„Scene ca aceea cu David Cameron sau primarul Londrei în metrou ni se par PR, dar nu sunt chiar așa. La Bruxelles și la Paris, unde sunt amenințări teroriste reale, secretarii de stat și directorii merg cu metroul și doar miniștrii/comisarii merg cu autoturism de serviciu. Securitatea o asigură – doar pentru anumiți demnitari – SPP. Restul este risipă”, mai spune Valentin Mircea pe pagina sa de Facebook.

La începutul anului, după ce a izbucnit scandalul folosirii abuzive a coloanelor oficiale de către fostul viceprim-ministru Gabriel Oprea și procurorul general Tiberiu Nițu, premierul Dacian Cioloș a fost întrebat de ce nu se deplasează cu echipaje de poliție în trafic.

„Sunt niște reguli pe care SPP-ul, conform legii, trebuie să le asigure, dar nu am folosit poliție și nu o să folosesc niciodată. Prefer să mă trezesc cu 10-15 minute mai devreme ca să ajung la birou la timp decât să zăpăcesc lumea de cap, în București sau în altă parte.

E o chestie de bun simț, dincolo de reguli, de protecție, și așa mai departe. Trăim într-o societate modernă unde, indiferent că unul este prim-ministru și altul e muncitor, trebuie să ne simțim la fel, cetățeni, și să ne asumăm, fiecare, rolul de cetățean înainte de a ne pune în față funcția pe care o avem, care e vremelnică și e trecătoare”, a declarat, atunci, primul ministru Cioloș.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

giphy (2)

 

giphy (1)

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.