Școala din inima muntelui la care se ajunge numai pe scări

școală scări china
Copiii dintr-un sat din China trebuie sa parcurgă un drum periculos pentru a ajunge la școală. Foto: Captură YouTube

Din păcate, chiar și în prezent unii copii sunt nevoiți să își riște viața pentru a avea acces la educație, relatează CNN.

În munții din provincia Sichuan din China, copiii trebuie să coboare o stâncă de 800 de metri pe scări din lemn nesigure pentru a ajunge la școală. Drumul lung de două ore este atât de obositor, încât copiii se întorc acasă numai de două ori pe lună.

Atule’er este un sat din munți cu numai 400 de locuitori. Recent, presa din China a publicat mai multe fotografii în care apar 15 elevi, unii dintre ei în vârstă de numai 6 ani, care merg pe „scările din cer”, cum le numesc localnicii, pentru a veni la școală.

Pe 14 mai, copiii s-au întors acasă, și au făcut drumul înapoi, urcând cele 17 scări din lemn, așezate vertical de-a lungul pereților stâncoși. În plus, unii dintre ei duc și genți sau ghiozdane în spate.

Copiii invizibili ai României ies la lumină și își clădesc un alt viitor

La aceste călătorii obositoare în susul și-n josul muntelui participă și unii dintre părinți, care îi supraveghează pe copii.

Fotograful Chen Jie, care a documentat drumul pe care elevii l-au făcut înapoi spre casă, a povestit că cei mici nu păreau speriați.

În ultimul deceniu, statul chinez a desfășurat proiecte uriașe de infrastructură pentru a-și susține economia în creștere. În ciuda acestui fapt, milioane de oameni din această țară continuă să trăiască sub pragul sărăciei.

Recomandările editorilor GreatNews:

Țările în care femeile și bărbații trăiesc cel mai mult. Una e din Asia, cealaltă – din Europa
Un bătrân în vârstă de 96 de ani a salvat o femeie de la moarte: „Este impresionant”
Unul dintre cei mai puternici oameni din lume a cumpărat o mașină la 1.900 de euro

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.