Primele reacții după referendumul din Grecia. Ce spun nemții și rușii

Primul ministru grec Alexis Tsipras i-a chemat pe cei 10 milioane de concetățeni la referendum, să spună dacă sunt sau nu cu cerințele impuse de creditorii europeni pentru un nou acord de împrumut. După numărarea tuturor voturilor, rezultatele arată că aproape 64% dintre alegători au spus NU și au respins măsurile de austeritate.

„Suntem gata să continuăm negocierile cu un plan de reformă și având ca scop revenirea la normalitate, foarte rapid, a sistemului nostru bancar. Astăzi, Grecia a demonstrat că democrația nu poate fi șantajată. Grecii au făcut o alegere curajoasă”, a declarat premierul Alexis Tsipras.  Însă declarațiile lui Tsipras nu sunt împărtășite de toți liderii europeni.

Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel a declarat că negocierile cu grecii vor fi mult mai complicate după rezultatul acestui referendum.

„După refuzul regulilor de joc din zona euro, așa cum o vădește votul NU, negocierile pe tema programelor de ajutor, care se ridică la miliarde (de euro), par dificil de imaginat”, a declarat vicecancelarul Sigmar Gabriel.

Rușii sunt de părere că Grecia a făcut un pas spre ieșirea din zona euro. „O eventuală ieșire a Greciei din zona euro ar fi o terapie de șoc pentru Uniunea Europeană. (…) Dacă UE trage concluziile potrivite, se va ajunge la o anumită asanare bugetară în zona euro, iar moneda europeană va crește din nou”, a declarat adjunctul ministrului rus al economiei, Aleksei Lihacev.

Ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, îndeamnă la „optimism”. „De mâine (n.r. astăzi), odată cu acest generos NU pe care l-am obținut de la poporul grec – neținând cont de teama creată odată cu închiderea băncilor și generată de presă – vom încerca să conlucrăm cu partenerii noștri și îi vom invita unul câte unul pentru a vedea dacă putem găsi un teren comun. Și vom încerca să fim optimiști”, a spus Varoufakis, potrivit Digi24.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă într-o fabrică de fructe din Germania. Se caută femei, bărbați, cupluri
Mari reduceri la mobilier de living, la eMAG
Locuri de muncă pentru români în străinătate. Vase de croazieră și vânzări