Premieră în medicina românească. Un tânăr are din nou mână, după ce i-a fost smulsă din umăr

operație
Foto: Reytan via Wikimedia Commons

Un tânăr în vârstă de 22 de ani din Bistriţa-Năsăud a devenit primul pacient din România căruia medicii au reușit să îi refacă braţul drept, după ce acesta i-a fost smuls de la umăr de un utilaj de la o fabrică de cherestea. Aceasta a fost prima operaţie de replantare a unui braț de la umăr, realizată până acum în România, relatează digi24.ro.

Medicii de la Târgu Mureş au lipit cu precizie osul, fiecare vas de sânge şi nerv, într-o intervenţie delicată, care a durat mai mult de 400 de minute.

„Nu-mi vine să cred! N-am avut mâna… şi acum… nu ştiu! Vedem ce-o mai fi, acuma!”, a spus Emanuel Iacob Varga.

Tânărul s-a accidentat la serviciu în momentul în care a vrut să cureţe o bandă transportoare. Colegii au chemat imediat ambulanţa. Paramedicii SMURD i-au pus mâna în gheaţă, pentru că altfel operaţia nu mai putea avea loc, şi au plecat rapid spre Târgu Mureş. La două ore de la accident, doctorii deja începeau intervenţia chirurgicală.

„Am evaluat și am decis imediat stabilirea indicației de replantare de braț, datorită vârstei, în primul rând, și al faptului că este vorba de brațul drept”, a povestit pentru postul de televiziune Dorin Dorobanţu, medic primar în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.

„Le mulţumesc foarte mult că m-au putut ajuta”

La operaţia complicată au contribuit patru medici: plasticianul, chirurgul cardiovascular, ortopedul şi un anestezist. Fiecare a avut rolul lui precis: să fixeze osul rupt cu o tijă şi opt şuruburi, să lege toate vasele de sânge şi să repare ţesuturile. Operația a durat 7 ore.

Primul semn bun de după intervenția chirurgicală a fost că tânărul și-a simțit braţul care i-a stat desprins de trup aproape trei ore.

„M-am gândit că rămân fără mână! Asta e! Le mulţumesc foarte mult că m-au putut ajuta”, a mai spus Emanuel Iacob Varga.

Tânărul este acum la terapie intensivă, însă și el şi medicii sunt optimişti. Următoarele şapte zile sunt cruciale: dacă nu apare nicio problemă, cel mai important obstacol a trecut. Urmează doi ani de exerciţii de recuperare. Medicii i-au spus tânărului că nu va mai putea ridica greutăţi mari şi nu va mai putea face mişcări ample.

În România s-au făcut mii de operaţii de replantare de membre, dar niciuna nu a presupus replantarea unui braț smuls din umăr.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Ocazie unică! Locuri de muncă în agricultură, în Canada
Imagini pentru întreaga omenire: Cum arată asfințitul pe Marte
Sătul de singurătate, un bărbat își dorește să fie adoptat

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.