Veşti din Arabia Saudită: Votează femeile!

Femeile saudite au primit dreptul de vot în anul Domnului 2015 (Wikimedia Commons)
Femeile saudite au primit dreptul de vot în anul Domnului 2015 (Wikimedia Commons)

Arabia Saudită le permite femeilor să voteze pentru prima oară în istorie la alegerile municipale care au loc în aceste zile.

Femeile pot și candida, o altă premieră. Chiar și așa, în Arabia Saudită, vemeile nu au voie să conducă mașini.

În total, 978 de femei s-au înscris pe listele electorale, alături de 5.938 de bărbați.

Femeile au fost obligate să țină discursurile electorale din spatele unui văl sau să fie reprezentate de un bărbat, scrie BBC.

Aproximativ 130.000 s-au înregistrat pe listele de votare. De cealaltă parte, pe aceste liste sunt înscriși 1,35 milioane de bărbați.

În fapt, alegerile sunt un proces destul de rar și neobișnuit în regatul saudit. Votul de astăzi va fi doar a treia ocazie când saudiții sunt chemați la urne.

Între 1965 și 2005, în Arabia Saudită nu au fost organizate alegeri. Decizia de a da dreptul la vot femeilor îi aparține Regelui Abdullah, care a încercat să lase în urmă o serie de reforme.

”Femeile din Arabia Saudită au demonstrat că pot lua poziții care exprimă opinii corecte și sfaturi bune”, a spus liderul de la Riad, decedat în ianuarie, nu înainte să numească 30 de femei în cel mai important consiliu național.

În total, Consiliul Shura are 2.100 de membri, în timp ce alți 1.050 de reprezentanți sunt numiți direct de rege. Rezultatele alegerilor vor fi anunţate azi.

Recomandările editorilor GreatNews: